Nijer'de darbe: AB bütçe desteğini ve güvenlik işbirliğini askıya aldı

Avrupa Birliği, darbenin ardından Nijer'e mali desteğini ve ülke ile kurduğu güvenlik işbirliğini askıya aldığını açıkladı. ABD ve Fransa da devrik Cumhurbaşkanı Bazoum'a desteğini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ordunun yönetime el koyduğu Nijer'e mali desteğini ve ülkeyle olan güvenlik işbirliğini askıya aldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, konuya ilişkin açıklama yaparak AB'nin söz konusu kararının derhal yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Reuters'ın haberine göre, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un askerler tarafından alıkonulduğu ülkede General Abdourahamane Tiani'nin yeni cumhurbaşkanı olduğunun açıklanmasının ardından bir açıklama yapan Borrell, "Bütçe desteğinin derhal durdurulmasının yanı sıra, güvenlik alanındaki tüm işbirliği faaliyetleri derhal geçerli olacak şekilde süresiz olarak askıya alındı" ifadelerini kullandı. 

AB'ye göre, birlik, 2021-2023 döneminde, ülkedeki yönetişim, eğitim ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için kendi bütçesinden 503 milyon euro destek sağlamıştı. 

ABD: BAZOUM'UN DEVAM EDEN LİDERLİĞİNE DESTEĞİMİZİ YİNELİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Nijer'deki duruma ilişkin açıklama yaparak, ABD’nin desteğini yinelemek için ülkedeki darbede alıkonulan Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ile konuştuğunu belirtti ve “Birkaç kişinin eylemleri, Nijer halkının yararına olan yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımını tehdit ediyor” dedi.

DHA'nın haberine göre, Blinken sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bazoum'un devam eden liderliğine sarsılmaz desteğimizi yinelemek için Nijer Devlet Başkanı Bazoum ve dün eski Başkan Issoufou ile konuştuk. Birkaç kişinin eylemleri, Nijer halkının yararına olan yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımını tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Blinken, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile Nijer konusunu ele aldıklarını belirtti. Blinken, “Fransız Bakan Colonna ile konuştuk. Nijer'de meydana gelen olaylarla ilgili ortak kaygılarımızı ve Başkan Bazoum'u Nijer'in demokratik olarak seçilmiş lideri olarak geri getirmenin acil gereğini tartıştık” açıklamasında bulundu.

'FRANSA, ASKERİ DARBEDEN ORTAYA ÇIKAN YETKİLİLERİ TANIMIYOR'

Öte yandan Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani’nin devlet televizyonunda geçiş yönetiminin başına geçtiğini açıklamasının ardından Fransa'dan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Açıklamada, “Nijer halkı tarafından demokratik olarak seçilen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, Nijer Cumhuriyeti'nin tek Başkanıdır. Fransa, General Tchiani liderliğindeki askeri darbeden ortaya çıkan yetkilileri tanımıyor. Uluslararası toplumun, Nijer'de anayasal düzenin ve demokratik olarak seçilmiş sivil hükümetin derhal yeniden tesis edilmesi yönündeki açık taleplerini en güçlü ifadelerle yineliyoruz” denildi. (DIŞ HABERLER)