VİDEO

Newroz'la yeni yıla giren İranlılar, 1402'yi Van'da karşıladı

Şemsî takvimin kullanıldığı İran’da, 1401 yılı geride kaldı. Newroz tatili nedeniyle Türkiye’de bulunan İranlılar 1402 yılına Van’da ‘merhaba’ dedi.

VAN – Şemsî takvim kullanan İran, yeni yıla girdi. Newroz tatili nedeniyle Türkiye’de bulunan İranlı turistler ise yeni yılı Van’da karşıladı. Miladi takvime göre 21 Mart gecesi, Şemsî takvime göre yılbaşı olarak kabul ediliyor. Böylelikle İranlılar, 21 Mart’ı 22 Mart’a bağlayan gecede 1401 yılını geride bıraktı ve Türkiye saatiyle 00.28’de 1402 yılına “Hoş geldin” dedi.

Van’da bir otelin lobisinde düzenlenen yılbaşı etkinliğinde İranlılar bir araya gelip binlerce yıllık tarihe sahip ‘Heft-Sin’ geleneği ile yeni yılı kutladı. ‘Heft’ kelimesi Farsça’da ‘yedi’ rakamı anlamına gelirken, ‘sin’ kelimesi ise kurulan özel sofradaki ‘S’ harfi ile başlayan ürünleri sembolize ediyor. Farsça’ya göre ‘S’ harfi ile başlayan yedi ürün bir araya gelerek ‘Heft-Sin Sofrası’nı oluşturuyor. Sofrada yer alan her bir ürün aynı zamanda özel bir anlam taşıyor.

HEFT-SİN SOFRASINDA YER ALAN ÜRÜNLER VE ANLAMLARI

Sîb (Elma): Heft-Sin sofrasında elma baş köşede yer alıyor. Güzellik ve canlılık anlamına geliyor.

Sebz (Yeşillik - buğday): Tazeliğin simgesidir. Yeni yılın bolluk ve bereket içinde geçmesi anlamını taşır.

Sirke: Göz yaşlarını simgeler. Heft sin sofrasında sirke, acıya karşı sabır anlamına gelir.

Sîr (Sarımsak): Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, Heft-Sin softasında sağlıklı ve cömert olunması gerektiği anlamını taşır.

Sumak: Güneşin sembolüdür. Bu özel sofrada sumak, yeniden doğuş anlamına gelir.

Semanu (İran mutfağına ait bir tatlı): Heft-sin sofrasında adaletin simgesidir.

Senced (İğde): Taze başlangıçların sembolü sayılır. İğdenin yaymış olduğu nefis koku, aşkın kokusu olarak düşünülür. Bu yönüyle yeni yılda aşkı çağırsın diye, Heft-sin sofrasında iğde de yer bulur.

Bu yedi ürünün dışında heft-sin sofrasına sonradan eklenen objeler de bulunuyor. Sikke (madeni para), sümbül (kırmızı renkli akvaryum balığı), ayna, boyanmış yumurta ve su içerisine bırakılmış portakal bunlardan birkaçını oluşturuyor.