New York Times: ABD'nin saldırısında 'IŞİD'li terörist' yerine 'yardım kuruluşu çalışanı' öldürüldü

New York Times, ABD'nin ''terörist' diye yardım kuruluşu çalışanını öldürdüğünü iddia etti. ABD, Kabil Havalimanına yapılan IŞİD saldırısından sonra füzeli 'misilleme' düzenlemişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - New York Times gazetesi, ABD'nin Afganistan'dan ayrılmadan önce yaptığı son saldırıda 'IŞİD üyesi terörist' yerine ABD'li bir kuruluşta çalışan 'yardım görevlisini' öldürdüğünü öne sürdü. ABD, 29 Ağustos günü IŞİD'in saldırısına 'misilleme' olarak başkent Kabil'de füzeli saldırı düzenlemiş, ölenlerin arasında çocukların olduğu belirtilmişti. 

'ÖLEN ÇOCUKLARIN SAYISI YEDİ'

Geçtiğimiz haftalarda ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilişi sırasında Kabil Havalimanı'nda IŞİD'in düzenlediği bombalı saldırı sonucunda 13'ü asker asker, 170 kişi ölmüştü. Washington, olayın ardından misilleme düzenlemiş ancak insansız hava aracının füzeli saldırısı sonucunda altısı çocuk olmak üzere aynı aileden dokuz kişinin olduğu belirtilmişti. Ailenin bir akrabası CNN'e yaptığı açıklamada, ölen çocuklardan birinin iki yaşında olduğunu söylemiş, ABD'li yetkililer ise sivil ölümleri araştıracaklarını açıklamıştı.

New York Times'da yer alan bugünkü habere göre saldırıda ölen çocukların sayısı 7 olarak aktarıldı. Üstelik gazetenin aktardığı video kayıtları ve yaptığı görüşmeler neticesinde, ABD tarafından saldırıda öldürülen ve 'IŞİD üst düzey yöneticisi' olduğu söylenen kişinin de aslında uzun süredir ABD'li bir yardım kurumuna çalışan Zemari Ahmadi olduğu söylendi. ABD'li yetkililer 'araca füze isabet ettikten sonra ikinci bir patlama gözlemlendiğini ve bunun da araçta yüklü miktarda patlayıcı olabileceğine işaret olduğunu' söylemişti. Ancak NYT'nin misillemeyi oldukça şüpheli bir hale getiriyor. Gazete, video incelemesi ile 'ikinci patlama' açıklamasını yalanlıyor.

'ŞÜPHELİ EYLEM ARABAYA SU TAŞIMAK'

Askeri yetkililer aracın vurulma nedeni olarak sürücünün kimliğinden ziyade gün içerisindeki şüpheli eylemlerini dikkate aldıklarını açıklamıştı. Sürücünün Ahmadi olduğunu söyleyen NYT, 'şüpheli' olarak sunulan günlük faaliyetlerinse aslında Ahmadi'nin arkadaşlarını işe götürmesini kapsadığını öne sürdü.  

ABD, şüpheli etkinliklere örnek olarak 'sürücünün IŞİD güvenli evinden arabaya bir şeyler yüklemesini' gösterirken askeri yetkililer bunun yüksek ihtimalle patlayıcı olduğunu düşündüklerini beyan etmişti. Oysa NYT, paylaştığı video kayıtları ile Ahmadi ve bir iş arkadaşının arabaya su dolu bidonları yüklediğini ileri sürdü.

Kaliforniya merkezli Uluslararası Beslenme ve Eğitim yardım kuruluşu için 2006 yılından beri elektrik mühendisi olarak çalışan 43 yaşındaki Ahmadi evine yaklaştıktan sonra vuruldu. Ahmedi'nin yakınlarına göre saldırı gerçekleşmenden hemen önce çocukları ve yeğenleri kendisini karşılamak için dışarıda bulunuyordu. (DIŞ HABERLER)