ABD Kabil'de 'IŞİD üyesi intihar bombacısını vurdu'

Perşembe günü IŞİD-K'nın intihar saldırısına sahne olan Kabil'den yeni bir patlama haberi geldi. Patlamanın ABD saldırısından kaynaklandığı, IŞİD militanlarının hedef alındığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'ın başkenti Kabil'de perşembe günü 13'ü asker yaklaşık 170 kişinin öldüğü intihar saldırısının ardından bugün yeni saldırı uyarısı yapan ABD, Kabil'deki havaalanına saldırmayı planlayan birden fazla intihar bombacısını hedef aldı. İlk olarak patlama zannedilen hava saldırısında, Kabil Havalimanı'na gitmekte olan IŞİD-K üyesi intihar saldırganlarının vurulduğu açıklandı. Bununla birlikte saldırıda, altısı çocuk aynı aileden dokuz kişinin daha öldüğü belirtildi.

'İKİNCİL PATLAMALAR MEYDANA GELDİ'

ABD ordusundan bir sözcü, Reuters'a yaptığı açıklamada Kabil'de bir arabaya insansız hava aracıyla sadırı düzenlendiğini söyledi. Sözcü, araçta, Kabil Havalimanı'na gitmekte olan birden fazla IŞİD üyesi intihar saldırganının bulunduğunu söyledi. Askeri sözcü, hava saldırısının ardından ciddi boyutta ikincil patlamaların meydana geldiğini, bunun da araçta önemli miktarda patlayıcı madde bulunduğunun göstergesi olduğunu belirtti.

PENTAGON DA TEYİT ETTİ

CNN'e konuşan bir Pentagon yetkilisi de, hava saldırısının Kabil Havalimanı'na yönelik 'yakın bir tehlikeyi' ortadan kaldırdığını söyledi. Yetkili, "Hedefi başarıyla vurduğumuza güveniyoruz" ifadelerini kullandı.

İLK AÇIKLAMA TALİBAN'DAN GELDİ

ABD'nin Kabil'de intihar bombacılarını hedef aldığı bilgisini ilk olarak Taliban'ın duyurması ise dikkat çekti. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD'li yetkililerden doğrulama gelmesinden önce, AP ajansına yaptığı açıklamada 'ABD'nin bir hava saldırısı düzenlediğini ve Kabil havalimanında intihar saldırısı planlayan bir intihar bombacısının içinde bulunduğu aracın hedef alındığını' belirtti.

'ALTISI ÇOCUK DOKUZ KİŞİ ÖLDÜ'

Saldırıda, altısı çocuk olmak üzere aynı aileden dokuz kişinin öldüğü de belirtiliyor. Ailenin bir akrabası CNN'e yaptığı açıklamada, ölen çocuklardan birinin iki yaşında olduğunu söyledi. ABD'li yetkililer, sivil ölümleri araştıracaklarını açıkladı.

 

CUMA GÜNÜ DE İKİ IŞİD ÜYESİ HEDEF ALINDI

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası Kabil'den tahliyelerin gerçekleştirildiği Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında perşembe günü intihar saldırısı düzenlenmiş, 13'ü ABD askeri olmak üzere yaklaşık 170 kişi ölmüştü. Taliban'dan kaçmak isteyen binlerce Afganın beklediği havalimanı kapılarının hemen dışında düzenlenen saldırıyı, IŞİD'in Horasan kolu olan IŞİD-K üstlenmişti. 

'ABD YENİ MİSİLLEMELER PLANLIYOR'

ABD ise misilleme olarak Afganistan'da iki IŞİD-K militanını insansız hava aracı ile öldürdüklerini açıklamış, Taliban Afganistan topraklarında kendilerine danışılmadan düzenlendiği gerekçesiyle saldırılara tepki göstermişti. Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise bugün yaptığı açıklamada misilleme adına daha fazla hava saldırılarının ve 'başka operasyonların' gözden geçirildiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)