Navalni protestolarında 3 binden fazla gözaltı

Zehirlenme şüphesiyle tedavi gördüğü Almanya'dan Rusya'ya dönüşte gözaltına alınan muhalif siyasetçi Navalni'ye destek amaçlı düzenlenen gösterilerde, en az 3 bin kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. 'İzinsiz gösteri düzenleme' gerekçesiyle gözaltına alınanlar arasında eşi Yuliya Navalnaya da bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da cezaevinde bulunan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'ye destek amaçlı düzenlenen protestolar, bugün de çok sayıda gözaltı haberinin gölgesinde sürüyor. Siyasi gözaltı ve tutuklamaları takip eden sivil toplum kuruluşu OVD Info'nun iddiasına göre, ülke çapında şu ana dek 3 bin 13 kişi 'izinsiz gösteri düzenleme' suçlamasıyla gözaltına alındı. Başkent Moskova'da gözaltına alınanların sayısı ise 681 olarak verildi.

Rus yetkililer, eylemlere izin verilmediğini ve katılımcıların gözaltına alınacağını duyurmuştu. 

Navalni'nin destekçileriyse, başkent Moskova başta olmak üzere ülke genelinde 100 kentte protesto çağrısı yapmıştı. Saat farkı nedeniyle ilk gösteriler ülkenin doğusunda başladı. İlk gözaltı haberleri de, doğudaki Vladivostok kentinden geldi.

Geçtiğimiz haftasonunda da Navalni'ye destek için düzenlenen gösterilerde 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Navalni, zehirlenme gerekçesiyle tedavi gördüğü Berlin'den Rusya'ya iki hafta önce dönmüş ve gözaltına alınmıştı. Navalni zehirlenmesinden Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'ni (FSB) sorumlu tutuyor. Putin ve FSB ise suçlamaları reddediyor. (DW Türkçe, DIŞ HABERLER)