Müzik dünyası 'kusura bakıyor': Bulamadık şöyle düzgün bir meslek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müzik yasağına dair yaptığı açıklama gündem oldu. Sanatçıların sosyal medyada #KusuraBakıyoruz etiketiyle gündeme getirdiği yasak tepkiyle karşılandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından Covid-19 kısıtlamalarıyla ilgili alınan yeni kararları duyurdu. Dünya Müzik Günü'nde müzik yasaklarının 24:00'ten sonra olmak üzere devam etmesi kararına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur" sözlerine müzik dünyası tepki gösterdi.

Çok sayıda müzisyen sosyal medya hesaplarından, hızla gündemin en üst sırasına yerleşen #KusuraBakıyoruz etiketine destek verirken, kimi müzisyenler müziğin bir 'rahatsızlık' olarak görülmesinden duydukları  rahatsızlığı dile getirdi.

Cahit Berkay 

CAHİT BERKAY: KÜLTÜR VE SANAT RAHATSIZ OLANLARI İYİ ETMEK İÇİN VARDIR

Moğollar grubundan müzisyen Cahit Berkay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'rahatsızlık' sözcüğüne dikkati çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamadan kendisinin müziği rahatsızlık olarak gördüğünü anlıyoruz. Ömrünün 56 senesini sahnede geçirmiş bir müzisyen olarak üzülüyorum. Yarım asırdır müzik yaparken gayem insanları rahatsız etmek değil, neşelerine ve kederlerine ortak olmaktı. Kültür ve sanat insanları rahatsız etmek için değil, rahatsız olanları iyi etmek için vardır" şeklinde konuştu.

Tuna Kiremitçi

TUNA KİREMİTÇİ: BULAMADIK ŞÖYLE DÜZGÜN BİR MESLEK

Müzisyen ve yazar Tuna Kiremitçi, "Asıl sayın Cumhurbaşkanımız kusura bakmasın. Bulamadık şöyle düzgün bir meslek. Bu vesile ile tüm müzisyenleri saat 24.00’ten önce de kimseyi rahatsız etmeyecek meslekler edinmeye davet ediyorum. Asla geç değildir" ifadelerini kullandı. 

Serkan Fidan

SERKAN FİDAN: 15 AYDIR BARDAĞIN BOŞ TARAFINDAN BAKIYORUZ

Normal koşullarda canlı müziğin, ruhsata ve konser mekanının koşullarına bağlı olarak 04:00'e kadar yapılabildiğini belirten işletmeci, yapımcı ve menajer Serkan Fidan ise, "Biz restoran ruhsatı olmayan işletmeler olarak 15 aydır bardağın boş tarafından bakıyoruz. İşletmelerimiz zorla kapalı tutuluyor. Başlarda bunun toplumun sağlığı ile ilgili olduğunu düşünerek kendimizi teselli ediyorduk. Sonra uygulamada gördüğümüz çifte standartlar sebebiyle bu kararın insan sağlığıyla ilgili olmadığını, mevcut iktidarın insanların yaşam tarzlarına müdahale etmek için eline geçen bu fırsatı değerlendirmeye çalıştığını düşünmeye başladık. Bugün ise bu düşüncemiz en yetkili ağızdan onaylanmış oldu. Aslında 15 aydır kepenk açamamış işletmeler olarak gece 12’ye kadar da olsa çalışabilecek olmayı memnuniyetle karşılamamız ve sevinmemiz gerekirdi. Ama ne yazık ki bize avuç içi kadar mutluluğu bile çok gören bir zihniyet tarafından yönetiliyoruz…" dedi.

CANLI MÜZİK RUHSATINA GÖRE SAAT DEĞİŞİYOR

Gerçek ve tüzel kişilere ait mekanlarda canlı müzik saati verilen ruhsata göre değişiklik gösteriyor. İzin, 00.00, 02.00 ve 04.00 olmak üzere üçe ayrılıyor. 

DÜNYA MÜZİK GÜNÜ

1981 yılında Fransa'da başlayan “Dünya Müzik Günü”,  kısa sürede dünyanın farklı ülkelerinde de benimsendi. Günümüzde yaklaşık 130 ülkede bin kentte kutlanan Dünya Müzik Günü’nde ‘her yerde herkes için müzik’ anlayışıyla ücretsiz konserler düzenleniyor. Etkinliklerle profesyonel ve amatör müzisyenlerin sokak performanslarını cesaretlendirmek ve halkı müzikle buluşturmak amaçlanıyor.