Mustafa Şentop'tan Gergerlioğlu açıklaması: Anayasa Mahkemesi beklenmeyecek

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvurunun beklenip beklenmeyeceği sorulan TBMM Başkanı Mustafa Şentop böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Başkanı Mustafa Şentop gündeme dair gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şentop, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda bir netlik olmadığını ancak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru sonucunun beklenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Şentop, "Anayasa'ya göre kesin hüküm bağlayıcıdır ve onun gereği yerine getirilir. Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun sonucunu beklemek söz konusu değil" dedi. Gergerlioğlu'nun bir tedbir başvurusu yaptığını ve Anayasa Mahkemesi'nin bunu kabul etmediğini öğrendiğini belirten Şentop şöyle konuştu: "Bazı bireysel başvurular ile ilgili kararları AYM meclise göndermişti. AYM’nin nasıl kararlar verebileceği belli. Meclis’e kanun değişikliği konusunda telkinde bulunmak yanlış. AYM’de bireysel başvuru yolu hükmü engelleyen bir yol değildi. AYM’nin kararları yatay etki ediyor. Kesin hüküm anayasaya göre belirleyicidir." 

'PUL GİDERLERİ İÇİN DÜZENLEME VAR'

Şentop milletvekillerin pul giderleri ile ilgili olarak da "İletişim giderleri ile ilgili bir ödememiz var. Üst limit 57 bin TL civarı. Telefon, posta giderlerini de içine alıyor. Pulun iletişim halinde kullanılması ile ödenir. Pul satın alınıp kullanılmaz ise Meclis’in ödemesi doğru değil. İletişim giderleri ile ilgili düzenlememiz var" açıklamasını yaptı.

Gergerlioğlu ile ilgili dosyanın TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta okunması gündemde.

 

Yeneroğlu: Anayasaya aykırı 

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise konuyla ilgili bugün bir açıklama yaptı. Yeneroğlu, "Gergerlioğlu’nun yasama dokunulmazlığı yargılama boyunca dikkate alınmamış, hukuka aykırı bir şekilde hakkındaki yargılama sonlandırılmış ve mahkumiyet hükmü kesinleştirilmiştir. Atılı suçun işlenip işlenmediğine dair tüm hukuki tartışmalar bir yana, isnat edilen suçun Anayasanın 14. maddesi kapsamında yer alan istisnai suçlardan olmaması nedeniyle de söz konusu yargılama Anayasa’nın 83. maddesine aykırı bir şekilde sürdürülmüştür" dedi. 

Gergerlioğlu'nun insan hakları konusunda yıllardır çalışan bir vekil olduğunu söyleyen Yeneroğlu, "Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurul’da okunması yasama döneminin sonuna kadar ertelenmesi; insan hakları mücadelesi veren bir milletvekilinin yargı ve meclis aracılığıyla cezalandırılmasına izin verilmemesi gerektiğini TBMM Başkanlık Divanı’na ve kamuoyunun takdirlerine sunarız" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)