Murat Yetkin yazdı: Lavrov, Türkiye’ye hangi taleple geldi?

Murat Yetkin, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Antalya'da Çavuşoğlu'yla yaptığı görüşmeye ilişkin, 'Lavrov iki yıl aradan sonra Türkiye’ye hangi taleple geldi?' diye sordu Afganistan'ı işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Antalya’ya gelerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Buluşmanın, iki ülke arasında başta Ukrayna olmak üzere Karadeniz'deki NATO hareketliliği ile Libya ve Suriye konuları nedeniyle gerginlikler ve belirsizlikler yaşandığı bir dönemde yapılması önem taşıyor. 

Gazeteci-yazar Murat Yetkin 'Rusya’yla gerginlik, ABD’yle Afganistan pazarlığı' adlı 'yetkinreport.com'daki yazısında iki bakan arasındaki görüşmeyi değerlendirdi. 

Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle: 

"Bu yıl 21’incisi yapılan NATO’nun Deniz Meltemi tatbikatı, Karadeniz’de devam ediyor. Şimdiye dek yapılanların en kapsamlısı, 28 Haziran’da başladı, 23 Temmuz’da bitecek. Türkiye dahil 30 NATO ülkesinin yanı sıra Ukrayna katılıyor ama NATO üyesi olmayan Ukrayna, bu yıl ABD ile birlikte Deniz Melteminin ev sahibi görünüyor. Bu da Ukrayna’nın Kırım bölgesini 2014’te işgal edip topraklarına katan Rusya’yı rahatsız ediyor. Rus turistlerin gelmesiyle turizmciler rahatladı ama Rusya’yla Suriye, Afganistan derken şimdi Karadeniz-Ukrayna nedeniyle gergin günler yaşanıyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un tatbikatın başlamasından iki gün sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere 30 Haziran’da Antalya’ya geldi. Çavuşoğlu’nun seçim bölgesinde, Alanya’da bir otelde buluştular. Rusya Türkiye’ye son dönem en çok istediği şeyi verdi; cari açığı kapatmasa da biraz nakit akışı sağlayacak Rus turistlerin gelişini 1 Temmuz’dan bir hafta öne aldı. Her şeyde olduğu gibi uluslararası ilişkilerde vermeden almak diye bir konu yok.

Soru şu: Lavrov, iki yıl aradan sonra Türkiye’ye hangi taleple geldi?

SURİYE PAZARLIĞI 

Görüşme sonrası ortak basın toplantısına yansıyan, ağırlıkla Ukrayna değil, Suriye konuştuklarıydı; en azından görüntü bu. Diplomaside bazen içeride konuşulanların hepsini kamuoyuna yansıtmamak üzere anlaşma yöntemin uygulandığını akılda tutarak bu kadarını söyleyebiliriz.
Aslında Lavrov ziyaretinin planlamasının iki gün içinde yapılmadığı, daha önceye dayandığı da anlaşılıyor. Bu ziyareti Lavrov açısından gerekli kılan gelişmelerden birisi, ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield’ın 2-4 Haziran’da Türkiye’ye yaptığı ziyaret olduğu anlaşılıyor. ABD’nin BM temsilcisi Amerikan sisteminde Başkanın, bütün kritik kararlarda pay sahibi dar kabine üyesi sayılıyor; bu ziyaret sırasında Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da Ankara’daydı. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Danışmanı İbrahim Kalın ile görüşen Greenfield, daha sonra Gaziantep’e geçti ve Suriye sınırında bu temas ve gözlemlerde bulundu.
Bu temas ve gözlemlerin görünürdeki amacı Batı Suriye’de, İdlib-Halep bölgesindeki sivillere insani yardım ulaştırılması ve mülteciler konusunda Türkiye’nin üzerindeki yükün hafifletilmesiydi. Görünmeyen nedeniyse ABD’nin PKK’nın Suriye kolu YPG’yi (işbirliğinden vazgeçmese de) Türkiye sınırına tehdit oluşturmayacak gölgelerde IŞİD mücadelesine çekmesi karşılığında Suriye’nin Batısında Rusya’nın dengelenmesinde işbirliği idi.

Aslında Suriye’nin batısındaki sivillere BM insani yardımı gidiyor. Ancak Rusya bunları alıp Suriye devletine veriyor ve yardımlar sanki Beşar Esad rejiminin yardımıymış gibi, o görüntü altında halka dağıtılarak siyasi propaganda amacıyla kullanılıyor. (Türkiye’deki seçim yardımı yöntemlerine çok benzese de konumuz değil, not ediyoruz sadece.) Oysa Batı, en büyük katlıyı sağladığı bu yardımın BM yardımı olarak ulaştırılmasını ve ayrıca çatışma bölgelerinden tahliye edilen sivillerin Esad’ın lütfu değil uluslararası çabayla gerçekleştirildiğinin bilinmesini istiyor."

TAMAMI İÇİN