Murat Yetkin yazdı: Erdoğan ideoloji odaklı adımlarının çoğunu geri çekebilir

Rusya'nın yine turizm kartını çektiğini belirten Murat Yetkin, ekonomi hatırlatması yaptı ve ekledi: "Erdoğan, Mısır politikası gibi 2010’dan itibaren attığı ideoloji odaklı adımları geri alabilir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Millî Birlik Hükûmeti Başbakanı Dibeybe ile 5 anlaşmaya imza attı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, 'Ankara Libya’ya sevinirken kötü haber Rusya’dan geldi' başlıklı yazısında, artan korona vakaları ve Ukrayna siyaseti sonrası Rusya'nın Türkiye'ye yönelik uçuşları askıya almasını analiz etti. 

Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki Libya, Mısır, Yunanistan politikasını irdeleyen Yetkin, "Dışişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının Doğu Akdeniz’deki siyasi, askeri ve ekonomik dengenin Türkiye lehine değişmesi için Mısır’la (ve İsrail’le de) ilişkilerin düzeltilmesini istediği Ankara’da bir süredir biliniyordu. Gelinen aşamayı Erdoğan’ın ideoloji odaklı Mısır siyasetinin Türkiye’nin çıkarları yönünde son bulması olarak okumak mümkün" yorumunda bulundu.

Özellikle Ukrayna merkezli gelişmeler sonrası Rusya'nın Türkiye turizmine yönelik kararının yaratacağı ekonomik etkilere de değinen Yetkin, şunları yazdı: 

Putin, Erdoğan’ın zayıf noktaları arasında inşaat, turizm ve tarım ihracatı olduğunu saptadı.

...Putin’in uçuşları kısıtlaması turizm kartını yine çektiğini gösteriyor. Sırada (Kanal İstanbul için de kilit önemdeki) inşaat sektörü ve tarım ihracatı varsa, bu ekonomiyi, tam da kovit salgını ortamında daha da sarsabilir.

Ekonominin daha da sarsılması, Erdoğan’ın siyasi planlarını da olumsuz etkileyebilir.
Erdoğan, ABD (ve artık AB) ile sorunları Rusya ile nispet yaparak dengelemeye çalışırken ikisinin arasında kalabilir. Bu durumda Batı ittifakından, NATO’dan ayrılma ya da Montrö’den çıkma gibi bir yola -artık herhalde- girmeyeceğine göre, tıpkı Mısır politikası gibi 2010’dan itibaren attığı ideoloji odaklı adımların çoğunu geri alabilir.
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ