Mülakat kalktı mı kaldı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in mülakatların kaldırıldığı açıklamalarına karşın, yeni bakan Yusuf Tekin'in mülakatın devam edeceği sözleri tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamasıyla kamuya personel alımında mülakat uygulaması yeniden gündem oldu. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim vaadi olan mülakatın kaldırılması ise belirsizliğini koruyor.

ERDOĞAN: GÖREVİN GETİRDİĞİ ZORUNLULUKLAR DIŞINDA MÜLAKAT KALKACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Nisan günü düzenlenen "AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı"na kamuda mülakatları kaldıracaklarını söyledi.

Erdoğan, "Kamuya işe alımları görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız" dedi. 

AK Parti'nin seçim beyannamesinde de "Kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat usulünü kaldıracak, atamaları yazılı sınav sonuçlarına göre yapacağız" ifadeleri yer aldı.

Muhalefet partileri ise, torpil ve haksızlık iddialarıyla gündem olan mülakatlar nedeniyle Erdoğan'ı eleştirmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Önce mülakatla torpille bütün gençleri sakatla, sonra seçime sayılı gün kala, benim projelerimle kendi yaptığın rezaleti kaldırma sözü ver. Erdoğan, benim projelerimi artık sadece konuşabilirsin, imza attığın bu rezaletleri ben düzelteceğim" demişti.

ESKİ MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖZER: MÜLAKAT KALKTI, KPSS PUANIYLA ATAYACAĞIZ

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12 Mayıs günü katıldığı NTV canlı yayınında mülakatların kaldırılmasının ardından alımların hangi kriterlere göre yapılacağına dair soruya, "Mülakat olmayacak artık. KPSS puanına göre çok hızlı bir şekilde atamasını gerçekleştireceğiz. Nasıl engelli öğretmenleri 1 hafta içerisinde atadıysak, burada mülakat yok biliyorsunuz, dolayısıyla 1 hafta-10 gün içerisinde öğretmen ataması gerçekleştirilecek. Tek kriter KPSS olacak" yanıtını verdi. 

YENİ BAKAN TEKİN: MÜLAKAT GİBİ MÜLAKAT YAPMAYA KARAR VERDİK

Fakat dün Habertürk yayınında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bakanlığın mülakat uygulamasını sürdüreceğini duyurdu.

Erdoğan'ın mülakatı kaldırma vaadinin sorulması üzerine Tekin, "Tam olarak öyle değil. Cumhurbaşkanımız mülakatların uygulanış biçimiyle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Biz de mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik. İstihdam edeceğimiz aday sayısının 3 katını davet edeceğiz. Her bir öğretmen adayı arkadaşımızdan tesadüfi örneklem yoluyla elektronik ortamda hazırlanmış soru sorulacak. Öğrencilere ders anlatır gibi anlatacak. Karşısında arkadaşlarımız olacak, aralarında uzman ve başöğretmenden oluşan komisyon. Sürecin sonucunda öğretmen arkadaşlarımızın neyi ölçeceğine dair kılavuzumuz var. Sonrasında da 45 dakikanın son kısmı öğretmen adayı arkadaşımız kendi sınavıyla ilgili olarak bir yazılı cevap da verecek. Mülakatın içerisinde kayıt olması açısından. Bütün sınav kamera kaydıyla kayıt altına alınacak" diye konuştu.

BAKAN YANIK, 'NE DEDİYSEK O' DİYEREK DUYURMUŞTU

Buna karşın seçimin ardından, 1 Haziran günü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 2 bin 431 sözleşmeli personeli mülakat olmadan atadı.

Bakan Derya Yanık, atamayı "Ne dediysek o! Bakanlığımızda göreve başlayacak 2 bin 431 sözleşmeli çalışma arkadaşımız mülakatsız, sadece KPSS puan üstünlüğüne göre belirlendi" dedi. 

Erdoğan'ın vaadindeki, "görevin niteliğinin gerektirdiği haller"in ne olduğu, hangi kurum ve kuruluşlarda mülakat uygulanıp uygulanmayacağı belirsizliğini koruyor. (HABER MERKEZİ)