Miçotakis: Yunanistan’ın Türkiye’ye desteği dış politika amaçları taşımıyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Maraş merkezli depremlerin Türkiye ile ilişkilerin yeniden tanımlanması için bir fırsat olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan depremlerin ardından Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. 

AA’nın haberine göre, Yunanistan devlet televizyonu ERT’ye konuşan Başbakan Miçotakis, depremlerin ‘Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin yeniden tanımlanması için bir fırsat olabileceğini’ söyledi.

Türkiye'de yaşanan depremlerin büyüklüğüne dikkat çeken Miçotakis, "Türkiye ve Suriye halklarının yanında durmamız insani sorumluluğumuzdu. İnsanları enkazdan kurtarmak için ilk yardım gönderenlerdendik” dedi.

‘SORUNLARIMIZI BARIŞÇIL BİR ŞEKİLDE ÇÖZMEYİ ÖĞRENMELİYİZ’

Yunanistan'ın Türkiye'ye desteğinin ‘insani bir hareket’ olduğunu belirten Miçotakis, 'bu desteğin dış politika amaçları taşımadığını' kaydetti. Miçotakis, ‘Türkiye ve Yunanistan halkını ayıran hiçbir şey olmadığının’ altını çizerek, "Biz komşu ülkeleriz, sorunlarımızı barışçıl bir şekilde çözmeyi öğrenmeliyiz" dedi.

"Belli koşullar altında bu deprem, yol açtığı kelimelerle ifade edilemeyecek yıkımın içerisinde, Yunanistan ve Türkiye'nin ilişkilerini yeniden tanımlaması için bir fırsat olabilir” değerlendirmesinde bulunan Yunanistan Başbakanı, ‘iki halk arasında psikolojik olarak empati kurulduğunu’ söyledi. Miçotakis, “Bunu değerlendirmek borcumuzdur, kişisel olarak borcumdur" şeklinde konuştu.

'BAĞIŞÇILAR KONFERANSI'NDA AKTİF ROL ALMAK İSTİYORUZ'

Miçotakis, kendisinin, depremlerin ardından Türkiye'ye aktif destek sağlanması gereğini Avrupa seviyesinde ilk ortaya koyanlardan olduğunu ve Yunanistan'ın aktif rol oynamak istediğini dile getirerek, Yunanistan'ın Türkiye'ye destek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Bu bağlamda bir bağışçılar konferansı düzenleneceğini hatırlatan Yunanistan Başbakanı, "Bir bağışçılar konferansı gerçekleştirilecek. Bu konferansta aktif bir rol almak istiyoruz. Türk halkının ve Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz. Bu bizim ulusal çıkarlarımıza da uygundur" dedi.

Ne olmuştu?

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye uluslararası yardım çağrısı yapmış, Yunanistan da bu kapsamda Türkiye’ye destek ve yardım teklifinde bulunan 101 ülkeden bir olmuştu.  21 itfaiyeci, iki arama-kurtarma köpeği ve bir özel üretim araçtan oluşan ilk Yunanistan ekibi, 7 Şubat’ta Hatay’da çalışmalara başlamış, 15 itfaiyeci, bir köpek, üç kurtarma personeli ve bir mühendisten oluşan ikinci bir ekip de bir gün sonra Adana’ya varmıştı.

Ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 12 Şubat’ta Adana’ya gelmiş, Dendias’ı mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu karşılamıştı. Bakan Çavuşoğlu, Maraş depremlerinin ardından Türkiye'yi ilk arayan ve yardım teklifinde bulunan ülkelerden birinin Yunanistan olduğunu belirterek, "Hemen arama kurtarma ekiplerini gönderdiler, çok sayıda uçakla insani yardımlarını da Türkiye'ye getirdiler" demişti.

'Yunanistan hükümetinin, Türkiye hükümetine ve halkına bu zor günleri aşması için verdiği desteğin burada bitmeyeceğine' işaret eden Dendias ise "Başbakan Miçotakis'ten aldığım talimat doğrultusunda şunu söylemek istiyorum ki; biz Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem AB düzeyinde zor günlerin aşılması için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz" açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)