Miçotakis: Olumlu atmosfer, Türkiye ile ilişkilerde iyileşme sağlayabilir

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, depremlerin ardından Türkiye’ye gönderilen arama-kurtarma ekiplerinin ‘hayat kurtarmasından memnuniyet ve gurur duyduğunu’ söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kozani şehrinde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Miçotakis’in gündeminde, Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye gelen arama-kurtarma ekiplerinin faaliyetleri ve iki ülke ilişkileri de vardı.

AA’nın aktardığına göre Miçotakis, Türkiye’nin 11 ili ve Suriye’de can kayıplarına neden olan depremlerin ardından iki ülke ilişkilerinde oluşan ‘olumlu atmosferin Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde iyileşme sağlayabileceğine inandığını’ söyledi. Miçotakis, Yunanistan'ın arama-kurtarma ekiplerinin, ‘Türkiye'de hayat kurtarmasından duyduğu memnuniyeti ve gururu’ da dile getirerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ikili ilişkilerde iyileşme olabileceği yönündeki açıklamalarını ‘not ettiğini’ belirtti.

‘YENİDEN İNŞA KONUSUNDA DA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ’

Maraş depremleri sonrası Türkiye ile ilişkiler hakkında konuşan Yunanistan Başbakanı, "Anlaşmazlıklarımız var. Uluslararası hukuk ölçütünde ve iyi komşuluk ilişkilerine saygılı bir şekilde çözülebilirler. Nihayetinde, bu trajedinin de ortaya koyduğu, halklarımız arasındaki duygusal bağa inanıyorum. Gerçekten, bu dramın içerisinden belki de Türk-Yunan ilişkileri için daha iyi bir şey çıkabileceğine inanıyorum” dedi.

'Yunanistan halkının, Türkiye halkına desteğine devam edeceğine inandığını' söyleyen Miçotakis, ‘depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşa çabasında da Yunanistan'ın komşu ülke olarak üzerine düşen rolü üstleneceğini’ de sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye uluslararası yardım çağrısı yapmış, Yunanistan da bu kapsamda Türkiye’ye destek ve yardım teklifinde bulunan 101 ülkeden bir olmuştu.  21 itfaiyeci, iki arama-kurtarma köpeği ve bir özel üretim araçtan oluşan ilk Yunanistan ekibi, 7 Şubat’ta Hatay’da çalışmalara başlamış, 15 itfaiyeci, bir köpek, üç kurtarma personeli ve bir mühendisten oluşan ikinci bir ekip de bir gün sonra Adana’ya varmıştı.

Ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 12 Şubat’ta Adana’ya gelmiş, Dendias’ı mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu karşılamıştı. Bakan Çavuşoğlu, Maraş depremlerinin ardından Türkiye'yi ilk arayan ve yardım teklifinde bulunan ülkelerden birinin Yunanistan olduğunu belirterek, "Hemen arama kurtarma ekiplerini gönderdiler, çok sayıda uçakla insani yardımlarını da Türkiye'ye getirdiler" demişti.

'Yunanistan hükümetinin, Türkiye hükümetine ve halkına bu zor günleri aşması için verdiği desteğin burada bitmeyeceğine' işaret eden Dendias ise "Başbakan Miçotakis'ten aldığım talimat doğrultusunda şunu söylemek istiyorum ki; biz Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem AB düzeyinde zor günlerin aşılması için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz" açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)