Mersin'de Alevi çalıştayı: Tadilat, su parası lütuf değil, haktır

Mersin'de düzenlenen Alevi çalıştayı sonrası yapılan açıklamada, “Alevi kurumlarına yapılacak tadilat, tamirat, aydınlatma parası, su parası bir lütuf değildir, Alevilerin hakkıdır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin Cemevi öncülüğünde 'Mersin Alevi Toplulukları Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştayın ardından açıklamalarda bulunan Alevi Kültür Derneği Mersin Şube Başkanı Hasan Kılavuz, “Alevi kurumlarına yapılacak tadilat, tamirat, aydınlatma parası, su parası bir lütuf değildir, Alevilerin hakkıdır. Çünkü biz bu devletten alacaklıyız. Alevilerin yüz yıllardan beri biriken alacağıdır. Bizim için önemli olan cemevlerimizin ibadet yeri olduğunun anayasal bir kurum olarak güvence altına alınmasıdır. Tek hedefimizdir. Bundan vazgeçmiyoruz” dedi.

'ALEVİ KİMLİĞİNİN ANAYASAL OLARAK TANINMASI KISITLAYICI ORTAMI DAĞITACAK'

Birgün'de yer alan habere göre, çalıştay sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: “Burada vurgulanması gereken sonuç ise yüzyıllarca çeşitli zorbalık türleri ve zulümlere maruz kalmış Alevilerin biçimsel farklılıklar haricinde tüm akideyi takip ediyor oluşlarıdır. Daima doğayı ve insanı merkeze alan Aleviler, cem olma, en zor şartlarda dahi geleneklerini sürdürme ve semah dönmeyi sürdürebilmiştir. Ocak geleneği ve musahiplik kurumu canlılığını koruyabilmiş ve bu bağlar aracılığıyla iletişim dili sürdürülebilmiştir. Alevi kimliğinin anayasal olarak tanınması hem bu inanç grupları üzerindeki kısıtlayıcı ortamı dağıtacak hem de Türkiye’deki demokrasiye büyük alan açacaktır.” (HABER MERKEZİ)