Merkez Bankası’nda 'siyasi kariyer' kavgası mı var?

Hafize Gaye Erkan’ın hedef alınmasına ilişkin ortaya çıkan gelişmeler görevden almaya giderse, yerine gelecek isim iktidarın önümüzdeki süreçte tercih ettiği ekonomi politikasını da gösterecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti içindeki kliklerin daha önce görevden almalarla sonuçlanan hesaplaşmalarına sahne olan Merkez Bankası (MB), bugünlerde de Başkan Hafize Gaye Erkan ve ailesine ilişkin iddialarla gündemden düşmüyor. Anne ve babasının neredeyse her gün MB binasında oldukları ve özellikle personele müdahale ettikleri, bazı kişileri işten çıkardıkları, hatta baba Erol Erkan’ın kurumda çalışan bir garsonu tokatladığı iddiaları art arda geldi. Gaye Erkan’ın çok uzun süredir ABD’de bulunduğu da bu esnada ortaya çıktı. Tepkilerin odağındaki Erkan, 20 gün sonra ABD’den döndü. Ancak MB Başkanı’yla ilgili iddia ve söylentiler sona ermiyor. Bir başka iddia da MB Veri Yönetişimi ve İstatistik Genel Müdürü ve Bilal Erdoğan’ın okul arkadaşı Dr. Yusuf Kenan Bağır’ın görevden alınıp 2 gün sonra görevine döndüğü yönünde.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, Ankara kulislerinde son olarak Gaye Erkan’ın uzun vadeli bir ‘siyasi kariyer’ planlaması içinde bulunduğu ve bu amaçla, AK Parti’nin seçim kampanyalarının da başındaki isim olan Ertan Aydın ile anlaştığı konuşuluyor. İddiaya göre Gaye Erkan, Ertan Aydın’ın şirketinin yanı sıra başka PR ajanslarıyla da anlaştı. Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan Ahmet Hakan röportajının da bu PR çalışmaları kapsamında ayarlandığı, ancak beklenenin tam tersi bir etkiyle sonuçlandığı öne sürülüyor. Daha önce de Gaye Erkan’ın, 2023 seçimleri öncesi İyi Parti’ye bir başvurusu olduğu öne sürülmüştü.

'AK PARTİ'NİN KAMPANYACISI DEVREDE' İDDİASI

Hürriyet’te yayınlanan röportajda "İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz” sözleriyle gündeme gelen Erkan, tanınmamak için tebdili kıyafetle marketleri gezdiğini ve apartman kapıcısına fiyat sorduğunu anlatarak, kendinden önceki MB başkanlarına göre alışılmadık bir portre çizmeye çalışmıştı. Ancak edinilen bilgiler, Erkan ve ailesinin maddi durumunun İstanbul’daki bir evin kirasını ödeyemeyecek durumda olmadığını ortaya çıkarmıştı.

Gazeteci Uğur Dündar ise tepkilerin odağındaki Erkan’ı “Bebeğinin bakımı için baba Erol Erkan Merkez Bankasına gidiyor” diye savunurken, Ahmet Hakan’ın Dündar’ı “Helal olsun” diye kutlamasının bu iddiayı güçlendirdiği ifade ediliyor.

İSİMLER GÜNDEMDE, İKTİDAR MEDYASI SESSİZ

Öte yandan Erkan’ın görevden alınacağı yönündeki iddialarla birlikte, hatta yerine hangi isimlerin gelebileceği konusunda tahmin ve temenniler basında dile getirilmeye başladı. Erkan görevden alınırsa yerine gelebilecek isimler arasında faiz artırma politikasına geçişle görevden alınan eski MB Başkanı Naci Ağbal ile Yeni Şafak Gazetesi yazarıyken MB Başkan Yardımcılığına gelen Hatice Karahan bulunuyor. Ancak yazar kadrosundan Şahap Kavcıoğlu’nu MB Başkanı çıkaran, düşük faiz politikasını savunan Yeni Şafak gazetesinin tartışmalara sessiz kalması dikkat çekiyor. Bu tür ‘hesaplaşmalarda’ açık pozisyon almasıyla bilinen Sabah gazetesinin Ankara ve Ekonomi temsilcilerinin sessizliğe gömülmesi de öyle...

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE Mİ GİDİLİYOR?

Basına yansıyan haberler ve tanınmış gazetecilerin taraf olduğu açıklamalarla süren Gaye Erkan tartışmaları, görevden alınması durumunda yeni bir ekonomi politikasına mı geçilmek istendiği sorularını akıllara getirdi. Erkan Hürriyet’teki röportajında, MB müdahalelerini ihracatçıların yanlış anladığını savunarak, bu sermaye kesiminde yüksek faiz politikası rahatsızlığını gidermeye çalışmıştı. Ancak faiz artışını isteyen TÜSİAD’ın başını çektiği büyük sermaye ile düşük faizden beslenen MÜSİAD’ın başını çektiği sermaye kesimi arasındaki çıkar farklarının bu tartışmada ne kadar payı olduğu merak konusu. Zira yerel seçimlere giderken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kesenin ağzını açalım mesajları verilse de, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başta olmak üzere iktidarın sözcülerinden mevcut politikada değişikliğe gerek olmadığına dair açıklamalar geliyor. Erkan’ın hedef alınmasına ilişkin ortaya çıkan gelişmeler görevden almaya giderse, yerine gelecek isim iktidarın önümüzdeki süreçte tercih ettiği ekonomi politikasını da gösterecek.