Merkez bankalarına enflasyonda 'Kral Knud teorisi'ne karşı uyarı

İngiltere Merkez Bankası'nın eski başkanlarından Mervyn King, dünya çapındaki merkez bankalarını artan enflasyon karşısında uyardı: Kral Knud teorisini uygulamayın. Enflasyon sadece sözle düşmez.

Fotoğraf: The Guardian
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 pandemisi sonrasında dünya çapında enflasyon artarken, İngiltere Merkez Bankası'nın (Bank of England - BoE) eski başkanlarından Mervyn King'den merkez bankası yöneticilerine çarpıcı bir uyarı geldi. King, dünya çapındaki merkez bankası yöneticilerinin 'enflasyonun faizleri bile yükseltmeden kendi kendine düşük seviyelere ineceği' yönündeki modellere fazla güvenerek hata yaptığını söyledi.

2003-2013 arasında BoE başkanı olan ve 'lord' unvanı taşıyan King, merkez bankalarının artan fiyatlara bir anda yakalandığını ve enflasyon karşısında 'Kral Knud teorisi'ni uyguladığını belirtti. Kral Knud'un dalgalara 'dur' diyerek gelgitin durmayacağını 'kanıtladığına' dair hikayeyi anlatan ve 'faiz oranı ne olursa olsun enflasyonun hedef seviyeye her zaman ineceği' yönündeki modellere fazlasıyla güvenildiğini söyleyen King,  şu ifadeleri kullandı:

'DOĞANIN GÜCÜNE SADECE SÖZLE KARŞI KONULAMAZ'

"Bu, enflasyonda Kral Knud teorisidir. İngiltere Kralı Knut 1000 yıl önce tahtını deniz kenarına kurdu ve yükselmekte olan gel-gite durmasını emretti. Su yükselmeye devam etti ve doğanın kanunları gereği ayaklarını ve bacaklarını kapladı.

Tatmin edici bir enflasyon teorisi 'Enflasyon biz öyle dediğimiz için düşük kalacaktır' şeklinde olamaz; paradaki değişikliklerin -ister parasal genişleme ister faiz oranlarındaki değişimle dolaylı yoldan olsun- ekonomiyi nasıl etkilediğini izah etmek zorundadır.

Kral Knud yükselmekte olan suyun karşısına oturduğunda amacı, dalkavuklarına kadir-i mutlak olmadığını ve doğanın gücüne sadece sözlerle karşı koyamayacağını göstermekti. Merkez bankalarının da aynı tevazuyu göstermesi gerekir."

'MERKEZ BANKALARININ ENTELEKTÜEL TEMELİ KONUSUNDA ENDİŞELİYİM'

King, Londra'daki Uluslararası Para Araştırmaları Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, İngiltere Merkez Bankası'nın son yıllardaki faiz yükseltmeme yönündeki kararlarını eleştirmediğini ancak 'merkez bankası politikalarının entelektüel temeli' konusunda endişe duyduğunu söyledi.

'MERKEZ BANKASI FAİZİN NEREYE GİDECEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ SÖYLEMEKTEN UTANMAMALI'

Eski BoE başkanı, merkez bankalarının sözlü yönlendirme ile ileriye dönük faiz seviyeleri için bulundukları taahhütlere dair güvenin azalmış olabileceğine de dikkat çekerek, "Bir merkez bankası, faiz oranlarının gelecekte nereye gideceğini bilmediğini çünkü ekonominin önümüzdeki aylar ve yıllarda nereye gideceğini bilemeyeceğini söylemekten utanmamalı" dedi.

'FİYAT İSTİKRARINA SADIK KALMALARI YETERLİ'

King, "Piyasaların ve ekonomik aktörlerin ihtiyaç duyduğu tek sözlü yönlendirme, fiyat istikrarına sadık bir bağlılıktır" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)