Mazgirt'teki ulu dut ağaçları tehlikede, gözler yargıda

Dersim'de tarihi bölgede su arıtma tesisi projesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Son olarak Orman Bölge Müdürlüğü alanda incelemelerde bulundu: “Projenin yapılacağı alanda ulu dut ağaçları var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Yeni Mahalle'de bulunan dut ağaçlarıyla ilgili bölge halkı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne şikayette bulundu. Bölge için önemli bir konumda olan ve yerleşim yerine çok yakın bulunan bölgede su arıtma tesisi yapılması planlıyor. Ancak hem Dersim Barosu hem de mahalleli konuyu mahkemeye taşıdı. Proje her ne kadar durdurulmasa da gözler şu an mahkemede. Son olarak şikayetler üzerine Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarihi alanda incelemelerde bulundu.

TARİHİ ALANA ARITMA TESİSİ

Bugüne kadar söz konusu 236/4 parselinde belediyeye ait iş makinaları birçok kez çalışma başlattı. Bu çalışmaların şikayete konu olmasıyla birlikte bölgede ‘Paket su arıtma tesisi’ yapılacağı açıklandı. Ancak mahalleli bölgenin tarihi bir alan olması ve yerleşim yerine çok yakın olması nedeniyle yaşananları mahkemeye taşıdı. Ayrıca projesi belli olmadan ve ihaleye bile çıkılmadan burada çalışmaların yapılması tepkilere neden oldu. Projenin iptal edilmesiyle ilgili mahkemeye yapılan başvuru devam ederken bölgeye yine iş makinaları girdi. Bu gelişmenin üzerine mahallede yaşayanlar durumu CİMER’e yazarak şikayette bulundu.

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ: PROJENİN YAPILACAĞI ALANDA ULU DUT AĞAÇLARI VAR

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarihi dut ağaçlarının bulunduğu bölgede yapılan şikayetler üzerine incelemelerde bulundu. İnceleme sonucunda ortaya çıkan tespitler tutanak altına alındı. Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü’nün, Tunceli Orman İşletme Şefliği’ne hitaben yazdığı tespitlerde şu bilgiler yer aldı: “Yerinde yapılan incelemede 236/4 parsel olduğu, niteliğinin dut bahçesi olduğu yapılan parsel sorguda belirtilmiştir. Ayrıca söz konusu arıtma tesisinin yapılacağı alanda ulu dut ağaçlarının olduğu görüldü. Söz konusu yerin ormanla ilişiğinin olmadığı tespit edildi.”

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Bölgede neden iş makinalarının olduğunu ve söz konusu projeyle ilgili gelişmelerin ne durumda olduğunu sormak için aradığımız Mazgirt Belediyesi’nden bir yetkili şu açıklamalarda bulundu: “Bölgede zemin etüt çalışmaları yapıldı. Bölgenin projesi ve ihale süreci görüşme aşamasında. Çalışmalar şu an için durduruldu.”

Hafriyat kamyonlarının sık sık neden bölgede durduğunu sorduğumuz yetkili, “Hafriyat kamyonları bölgede hiç çalışmadı” yanıtını verdi.