VİDEO

Mardin'de seçim: YSP güçleniyor, AK Parti eriyor

Seçimlere 11 gün kala kentlerdeki heyecan da giderek artıyor. Yeşil Sol Parti'nin iddiasını güçlendirerek koruduğu, AK Parti'nin oylarının eridiği gözlemlenen Mardin'de CHP de yükselişte.

MARDİN - Mimarisiyle ve çok kültürlü dokusuyla öne çıkan Mardin'i de seçim heyecanı sardı. 2018 Genel Seçimleri'nde Halkların Demokratik Partisi'nin 4, AK Parti'nin 2 milletvekilini Meclis'e gönderdiği kentte, Millet İttifakı ise 20 bin 909 oy ile yüzde 5.3 oranında kaldı ve vekil çıkaramadı.

Bu seçimlerde ise Türkiye'nin bütününe sirayet etmiş ekonomik kriz, Mardin'de de etkisini gösteriyor ve Mardinliler krizin faturasını AK Parti'nin kentteki bir vekilini alarak iktidara kesecek gibi görünüyor.

SENARYOLAR NASIL?

Mardin merkezinde AK Parti'nin, ilçelerinde ise Yeşil Sol Parti'nin güçlü olduğunu söylemek mümkün. Merkezde AK Parti'den kopan seçmenin önemli bir çoğunluğunu Araplar oluşturuyor ve oy tercihlerini CHP'den yana kullanacakları ifade ediliyor. Peki AK Parti'den kopan seçmenin CHP'ye yönelmesi Mardin'de CHP'nin vekil çıkarmasına yeter mi? Bu sorunun yanıtını kestirmek mümkün değil ancak kentin sokaklarında konuşulan birkaç seçenek var.

Yeşil Sol Parti'nin mevcut vekil sayısını artırarak 5'e çıkaracağı ve geriye kalan 1 vekili ise AK Parti'nin alacağı kentteki hakim görüş. Bir diğer görüş ise Yeşil Sol Parti'nin mevcut vekil sayısını koruyacağı ve geriye kalan 2 vekilin AK Parti ile CHP arasında paylaşılacağı yönünde.

2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş, Mardin’de yüzde 58,7 oy oranıyla desteklendi. Mardinlilerin bu seçimlerde ise tercihini Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yana kullanması bekleniyor. Seçmenin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu'na yönelmesinde üç önemli faktör öne çıkıyor. Bu faktörlerden birincisi Erdoğan'ın son yıllarda Kürt meselesine tamamen güvenlikçi politikalarla yaklaşması, ikincisi Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve üçüncüsü Yeşil Sol Parti'nin de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklaması olarak görülüyor.

Etiketler mardin seçim