Mahkeme 'hakaret' cezasını durdurmuştu: Muhalif lider Gandi yeniden mecliste

Hindistan'da muhalif lider Rahul Gandi, 'hakaret' suçundan aldığı 2 yıl hapis cezasının Yüksek Mahkeme tarafından durdurulması sonrası bugün milletvekili olarak parlamentoya geri döndü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da Başbakan Narendra Modi ve Modi soyadını taşıyan kişilere hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılan muhalif lider Rahul Gandi, Yüksek Mahkeme'nin cezasını durdurmasının ardından bugün milletvekili olarak meclise döndü.

Hindistan Ulusal Kongresi Partisi lideri, 2019'daki seçim sürecinde yaptığı yorumlardan dolayı 2 yıl hapis cezası almış, mart ayında milletvekilliği statüsünü kaybetmişti. Geçen Cuma, Yüksek Mahkeme 'yeterli sebep olmadığı' gerekçesiyle Gandi'nin mahkumiyetini askıya alma kararı vermişti. Mahkeme, kararında, Kongre Partisi liderinin 'yorum yaparken daha dikkatli olması gerektiğini' de belirtmişti.

'NEDEN BÜTÜN HIRSIZLARIN SOYADI MODİ?' DİYE SORMUŞTU

Partisi, Gandi'nin dönüşünü mecliste sevinç sloganlarıyla karşıladı. Diğer muhalif partililer de Gandi'nin dönüşünden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Siyasi gözlemciler, gelecek yılki seçimlerde yarışabileceği için Gandi'nin tekrar milletvekili olmasının 26 muhalefet partisinin kurduğu INDIA ittifakına güç vereceğini düşünüyor.

Rahul Gandi'ye karşı dava, 2019 yılındaki seçim sürecinde, Hindistan Halk Partisi (BJP) lideri, Başbakan Narendra Modi'nin soyadıyla ilgili yorumları nedeniyle açılmıştı. Gandi, Karnataka eyaletindeki seçim konuşmasında, "Neden bütün hırsızların soyadı Modi? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi" şeklinde konuşmuştu.

Nirav Modi bir elmas kaçakçısı ve Lalit Modi ise ülkenin kriket kurulu tarafından ömür boyu yasaklanan Hindistan Premier Ligi'nin eski başkanı. BJP milletvekili Purnesh Modi, Gandhi hakkında dava açmış, yorumlarıyla bütün Modi topluluğuna hakaret ettiğini savunmuştu.

KARAR SONRASI MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Modi, kökenleri göçebe bir aşirete dayanan ve daha sonra yemeklik yağ üretimi ve ticaretiyle uğraşmaya başladıktan sonra Gucarat eyaletine yerleşen bir topluluk. Gandhi, söylediklerinin doğrudan hiçbir topluluğa karşı olmadığını, yolsuzluğa dikkat çekmek istediğini belirtmişti.

Gandhi'nin görevden alınması, muhalefet partileri tarafından protesto edilmiş, BJP'nin Gandi'yi hedef gösterdiği söylenmişti. BJP ise bu iddiaları reddetti. 2019'da Gujarat eyaletinde görülen davada iki yıl ceza alan Gandi, Hindistan kanunları gereğince bir gün sonra milletvekili statüsünü kaybetmişti. (BBC Türkçe)