Başbakan Modi'ye hakaretten hapis cezası alan Gandi’nin mahkumiyeti ertelendi

Hindistan'da Başbakan Modi ve aynı soyada sahip kişilere hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası alıp vekillikten ihraç edilen Rahul Gandi'nin mahkumiyeti Yüksek Mahkeme tarafından ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Neden tüm hırsızların soyadı Modi?" diyerek Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi eleştiren ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılan muhalif milletvekili Rahul Gandi'nin mahkumiyeti Yüksek Mahkeme tarafından ertelendi. Mahkumiyeti sebebiyle milletvekilliği düşürülen Gandi'ye bu sayede parlamentoya dönüş yolu da açılmış oldu. 

Reuters'ın haberine göre, Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin bugün verdiği karar, Gandi'nin 2024 yılında yapılacak genel seçimlerde aday olmasının da yolunu açacak.

'SADECE ONU DEĞİL SEÇMENLERİNİ DE CEZALANDIRDI'

Yüksek Mahkeme Hakimi B.R. Gavai, kararında, Gandi'ye 2 yıl hapis cezası veren alt mahkemenin üst sınırdan verilen bu ceza için 'hiçbir sebep göstermediğini' bildirdi. Gandi'nin davaya konu olan ifadelerinin 'yerinde ve yakışık' olmadığını kaydeden Hakim Gavai, Gandi'nin 'kamuoyuna açıklama yaparken daha dikkatli olması gerektiğini' belirtti. Mahkeme, söz konusu mahkumiyet kararının yalnızca Rahul Gandi'nin kendisini değil, kendisine oy veren seçmenleri de cezalandırdığını ifade etti.

Ne olmuştu?

Hindistan'da dört yıl önceki bir seçim mitinginde "Neden tüm hırsızların soyadı Modi?" diyerek Başbakan Narendra Modi'yi eleştiren muhalefet partisi milletvekili Rahul Gandi, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dava, tüm Modi soyadlı kişilerin zan altında bırakıldığını savunan iktidardaki BJP milletvekillerinden Purneş Modi tarafından açılmıştı. 

Rahul Gandi, mart ayında 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından Hindistan Parlamentosu'ndan ihraç edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Hindistan Parlamentosu, muhalefetteki Kongre Partisi'nin milletvekili olan Rahul Gandi'nin milletvekilliğinin meclis tüzüğü uyarınca hüküm giydiği tarih itibarıyla düştüğünü açıkladı. 

Gujarat eyaletinde görülen davada suçlu bulunan Gandi'nin cezası, temyiz hakkını kullanabilmesi için 30 gün tecil edildi. Gandi, mensubu olduğu Kongre Partisi'nin ağır yenilgisiyle sonuçlanan 2019 seçimlerinden önce Karnataka eyaletinde Nisan 2019'da düzenlediği bir mitingde ülkedeki yolsuzlukları eleştirirken "Neden tüm hırsızların soyadı Modi? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi" demişti. Kongre Partisi, Gandi'nin temyize gideceğini açıkladı. Avukatı Kirit Panwala da BBC'ye Gandi'nin amacının yolsuzluklara dikkat çekmek olduğunu ve art niyet taşımadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)