Mahkeme 'düşünce özgürlüğü' dedi Erdoğan’ın avukatları temyize gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları, gazeteci Oktay Candemir’in yazısında geçen ifadeleri ‘devletin bölünmesi’ olarak değerlendirerek mahkemenin verdiği beraat kararını temyize götürdü.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Gazeteci Oktay Candemir’in Ak Parti ile ilgili yazdığı köşe yazısıyla nedeniyle yargılanarak beraat ettiği davayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları kararın bozulmasını talep ederek temyize taşıdı.

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

Gazeteci Oktay Candemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’nin bölünmesi ve ortaya çıkacak yeni siyasi partilere ilişkin değerlendirmede bulundu. Yazısında ‘Erdoğan kayyım atamalarıyla hangi siyasal yapının nerede durduğunu tespit etmiş olacak ve kartları ona göre dağıtacak. Hâsılı bir doğum olacak ama bunu bilen Erdoğan, çocuğun sakat doğması için her şeyi yapıyor. Tam bir böl-Parçala-Yönet politikası’ ifadelerini kullanması nedeniyle hakkında 2019 yılında soruşturma başlatıldı. Van 3.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaların ardından mahkeme Candemir’in ifadelerini ‘düşünce ve ifade hürriyeti’ içinde değerlendirerek beraatına karar verdi.

KARAR TEMYİZE GÖTÜRÜLDÜ

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları, Van Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak kararın temyiz edilmesini talep etti. Avukatlar gerekçelerinde “Candemir yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kayyım atamalarıyla ülkeyi bölme ve parçalama politikası uygulamak istediğini iddia etmiştir. Bu cümleler onur şeref ve saygınlığını rencide edebilecek niteliktedir. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Eleştiri sınırları içinde değerlendirilmesi mümkün değildir” dedi.

‘SİYASİ PARTİYE YAPILMIŞ ELEŞTİRİ DEVLETE YAPILMIŞ GİBİ DEĞERLENDİRİLİYOR’

Temyiz başvurusunun ardından Gazeteci Candemir’in avukatı Erhan Çiftçiler, Candemir’in yazısında AKP’nin bölünmesine ilişkin cümlelerinin devletin bölünmesi olarak görüldüğünü ve AK Parti’nin bir siyasi parti olarak değil de bir devlet olarak görüldüğünü kaydetti. Dosyaya konu olan paylaşımda müvekkilimin kastı, “Cumhurbaşkanının siyasi parti organizasyonları böl-parçala-yönet politikası olduğu şeklindedir. Ancak savcılarımız ve Cumhurbaşkanı vekilleri devleti siyasi parti olarak gördüklerinden dolayı siyasi partiye yönelik eleştiriyi devlete yapılmış olarak değerlendiriyor.” (DUVAR)

Etiketler Oktay Candemir Van