Mahkeme AYM'nin 'hak ihlali' kararına uymadı: Dosya Yargıtay'a gönderildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ı, Anasaya Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen tahliye etmeyerek dosyayı Yargıtay'a gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anasaya Mahkemesi (AYM) kararına rağmen bir karar vermeyerek dosyayı Yargıtay'a gönderdi.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararından sonra cezaevinden çıkması beklenen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili tahliye kararı verilmedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı Yargıtay'a gönderdiği belirtildi.

MAHKEME: KARAR, AYM'NİN İHLAL KARARINA İLİŞKİN DEĞİL

Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararının, yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığını savundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında şu ifadeler kullanıldı: 

"Söz konusu düzenlemeler dikkate alındığında, Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı Mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından dosya Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir."

KARAR 13 EKİM TARİHLİ

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, yalnızca mahkeme başkanı Mesut Özdemir'in imzası bulunuyor. Kararda mahkeme heyetinin imzası yer almıyor. Ayrıca kararda 13 Ekim tarihi bulunuyor. Oysa Anayasa Mahkemesi Can Atalay'la ilgili hak ihlali kararı 25 Ekim'de vermişti.

UYAP'A YÜKLENMEDİ

Ancak Gazete Duvar'a konuşan Atalay'ın avukatları kararların yüklendiği UYAP sisteminde henüz herhangi bir gelişme olmadığını belirtti. UYAP sisteminde, dosyada en son İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un, mahkemeye gönderdiği "Gereğini yap" içerikli yazı görünüyor. UYAP'a kaydedilen ancak henüz onaylanmayan son evrak ise saat 19.34'te sisteme yüklenmiş olarak görülüyor. Bu evrakın içeriği, henüz onaylanmadığı için davanın avukatları tarafından görülemiyor.