Mahfi Eğilmez yazdı: Sistem dışındaki altın + döviz varlığı stoku en az 300 milyar dolar

Kayıt dışı gelir ve servetler konusunu ele alan ekonomist Mahfi Eğilmez, "Tahminlerin en düşüklerini esas alsak kayıt ve/veya sistem dışındaki altın + döviz varlığı stoku 300 milyar dolar eder" dedi. Eğilmez bu varlıkların kriz zamanlarında sisteme girdiğini işler düzeldikten sonra yeniden sistem dışına çıkarıldığını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomist Mahfi Eğilmez, sistem dışındaki altın ve döviz miktarı ile ekonomiye etkisi üzerine bir analiz kaleme aldı. Eğilmez, Türkiye'nin bu varlıkların önemli bir bölümünü ekonomiye sokması halinde daha sağlam bir ekonomik yapıya sahip olabileceğini belirtti.

Eğilmez kişisel web sitesindeki 'Kayıt veya sistem dışı döviz ve altınlar' başlıklı makalesinde kayıt dışılık konusunu anlattı ve şunları yazdı:

Türkiye’de kayıt dışı gelir ve servetlerin yanı sıra sistem dışı servetlerin de oldukça yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu kayıt ve/veya sistem dışı varlıkların önemli bir bölümü Türkiye’de bir bölümü de yurt dışında saklanıyor. Dünya Altın Konseyi Türkiye’de yastık altındaki altın miktarını 3.500 ton olarak açıklamıştı. İstanbul Altın Rafinerisi bu tutarın 5.000 ton olduğu görüşündedir. Demek ki bugünkü değerlerle hesaplarsak yastık altındaki altınların değerinin 200 – 300 milyar dolar arasında olduğunu görürüz. 100 – 200 milyar dolar dolayında da yurt içinde ve dışında döviz varlığı olduğu tahminleri bulunuyor. Tahminlerin en düşüklerini esas alsak kayıt ve/veya sistem dışındaki altın + döviz varlığı stoku 300 milyar dolar eder. Bunların sadece tahmin olması, üstelik verilere de dayanmıyor olmasına karşılık böyle bir stokun var olduğunu ekonominin krizlere gösterdiği dirençten anlayabiliyoruz.

Bu kayıt ve sistem dışı varlıklar, kriz hallerinde sisteme giriyor ve sistemin batmadan yüzdürülmesini sağlıyor, işler düzeldikten sonra da yavaş yavaş aynı yöntemle sistem dışına çıkıyor.

YAZININ TAMAMI