Macron'un ittifakı meclis çoğunluğunu kaybetti

Fransa'da bugünkü Ulusal Meclis ikinci tur seçimlerinin sandık çıkış anketlerine göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koalisyonu Ensemble (Birlikte), salt çoğunluğu sağlayamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te görev yapacak milletvekillerinin belirleneceği genel seçimin ikinci turu için oy verme işlemi tamamlandı. Dört farklı sandık çıkışı anketlerine göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koalisyonu Ensemble (Birlikte) mecliste salt çoğunluğu sağlayamıyor.

Anketlere göre, Macron'un ittifakının meclisteki en fazla sandalyeye sahip olması beklenirken Jean-Luc Mélenchon öncülüğündeki sol ittifak NUPES'in ikinci olması öngörülüyor.

ENSEMBLE, SALT ÇOĞUNLUĞU ELDE EDEMİYOR

Meclisteki salt çoğunluğu kazanmak için 289 sandalye kazanmak gerekiyor. Ensemble'nin 200-260 civarında sandalye kazanması öngörülürken, NUPES için bu sayı 149-200 civarında.

Reuters'in haberine göre, Hükümet Sözcüsü Olivia Gregoire sonuçların hayal kırıklığı yarattığını ancak ittifakın hala parlamentodaki en büyük grup olmaya hazır olduğunu kaydetti. Çıkış anketleri NUPES cephesinde sevinçle karşılandı.

LE PEN OYLARI ARTIRDI

Öte yandan, aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi rekor bir sayıyla 100 sandalyeye kadar kazanabilir.

Macron ve müttefikleri, ilk tahminlerin önerdiği gibi, mutlak çoğunluğu elde edemezse Cumhuriyetçi Koalisyon'la işbirliği yapabilir.

Fransa'da genel seçimin ilk turunda bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılıyor. İlk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, ikinci tura kalıyor. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor.

Buna göre, 5 milletvekili adayı seçimin ilk turunda Ulusal Meclise girmeye hak kazandı. (DIŞ HABERLER)