Macron'a diğer adaylardan destek: 'Avrupa için belirleyici olacak'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron seçimlerin ikinci tura kalmasıyla ilgili konuştu: "Önümüzdeki 15 gün içinde yapacağımız müzakere ülkemiz ve Avrupa için belirleyici olacaktır."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) lideri Marine Le Pen ile ikinci tura kalan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te açıklamalarda bulundu. Seçimlere katılan diğer adaylardan da Macron'a destek geldi.

Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından konuşan Macron, 24 Nisan'da yapılacak ikinci tur seçimleri işaret ederek "Yanılmayalım, henüz her şey bitmedi. Gelecek 15 gün ülkemiz ve Avrupa için belirleyici olacak" dedi.

Macron, şöyle konuştu: "Oy hakkını kullanmak için 36 milyondan fazlaydık. Güveniniz beni onurlandırıyor, beni zorunlu kılıyor ve bana taahhüt ettiriyor. Duyarlılıkları ne olursa olsun, ilk turda tercihleri ne olursa olsun hemşehrilerimizi bize katılmaya davet ediyorum. Bazıları bunu aşırı sağı engellemek için yapacak. Milletin geleceği için bu belirleyici anda hiçbir şey eskisi gibi olmamalı. Bu yüzden Fransa için çalışmak isteyenlere ulaşmak istiyorum. Milletimizin hizmetinde ortak bir eylem inşa etmek için, farklı inançları ve hassasiyetleri bir araya getirmek için yeni bir şey keşfetmeye hazırım."

'AŞIRI SAĞ PROJELER' TEPKİSİ

"Laiklik yoluyla herkesin inanıp inanmamasına, ibadet etmesine izin veren bir Fransa istiyorum. Müslümanların veya Yahudilerin dinlerinin emrettiği gibi yemek yemelerini engelleyen bir Fransa istemiyorum, bu biz değiliz. Önümüzdeki günlerde onlara projemizin ihtiyaçlarını herhangi bir aşırı sağ projeden daha iyi sürdürülebilir bir şekilde karşıladığını göstereceğim. Yanılmayalım, hiçbir şey bitmedi. Önümüzdeki 15 gün içinde yapacağımız müzakere ülkemiz ve Avrupa için belirleyici olacaktır."

İlk turda elenen ve kendisine oy vermeye çağıran adaylara teşekkür eden Macron, "Bu akşam bana destek olan Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Valérie Pécresse ve Fabien Roussel'e teşekkür etmek istiyorum" dedi.

ADAYLARIN ÇOĞU MACRON'A DESTEK VERECEK

Yeşiller Partisi'nin (EELV) Başkanı ve 2009'dan bu yana Avrupa Parlamentosunda (AP) milletvekili Yannick Jadot, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi'nin (LR) adayı ve başkent Paris'in de içinde bulunduğu İle-de-France Bölgesinin Başkanı Valerie Pecresse, merkez sol Sosyalist Parti'nin (PS) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hildago, Komünist Parti'nin (PCF) Genel Sekreteri Fabien Roussel ikinci turda Macron'a oy vermeye çağırmıştı.

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin (LFİ) lideri Jean Luc Melenchon ve Yeni Antikapitalist Partinin (NPA) Sözcüsü Philippe Poutou ise Macron'a oy verilmesi için açıkça çağrıda bulunmazken Melenchon yaptığı açıklamada, "Le Pen'e tek bir oy vermemeliyiz" demişti.

RESMİ SONUÇLAR 13 NİSAN'DA AÇIKLANACAK

Kamu yayıncısı France Info, Le Monde ve France 24'ün hazırlattığı sandık çıkışı anketine göre hiçbir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi. Buna göre, Macron oyların yüzde 28,1'sini alarak seçimin ilk turundan birinci çıktı. Le Pen de yüzde 23,3 ile ikinci oldu.

İlk turun resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan'da açıklanacak ve ikinci turda seçimi kazanan aday ise 13 Mayıs'ta göreve başlayacak. (DIŞ HABERLER)

Etiketler macron fransa