Macaristan meclisinde 'İsveç' oturumu: İktidar partisi protesto etti

Kış molasında olan Macaristan Ulusal Meclisi, muhalefetin talebiyle 'İsveç'in NATO üyeliği' gündemiyle toplandı. Özel oturum, karar alabilecek yeterli çoğunluğun oluşmaması sebebiyle yapılamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay vermesinin ardından, Macaristan, ülkenin NATO'ya katılımını onaylamayan tek üye ülke durumunda.  Macaristan’da 5 Şubat Pazartesi günü muhalefet partilerinin talebi üzerine Ulusal Meclis'te düzenlenen 'İsveç’in NATO üyeliğinin oylanmasına ilişkin özel oturum' iktidardaki Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) milletvekillerinin protesto amacıyla katılmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi.

AA'nın aktardığına göre, muhalefetteki Demokratik Koalisyon ve Macaristan Sosyalist Partisi'nin talebi üzerine Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver, İsveç’in NATO üyeliğinin oylanması için özel oturum düzenlenmesini onayladı. Halihazırda kış molasında olan mecliste düzenlenen özel oturum, iktidar partilerinin vekillerinin protesto amacıyla katılmamaları ve karar alabilecek yeterli çoğunluğun oluşmaması sebebiyle yapılamadı.

'O KADAR ÖNEMLİYE TÜRKİYE'YE GİTTİKLERİ GİBİ BURAYA DA GELSİNLER'

Özel oturuma katılmayan iktidar milletvekillerine muhalif sıralarından tepki gelirken, Başbakan Viktor Orban'ın Fidesz Partisi Meclis Grup Başkanı Mate Kocsis, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu oylamanın en erken 26 Şubat Pazartesi günü başlayacak meclisin normal çalışma periyodunda yapılabileceğini kaydetti. Kocsis, açıklamasında, "Eğer (NATO’ya) katılmak İsveç için önemliyse, Türkiye’ye gittikleri gibi buraya da gelmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve mevcut duruma ilişkin bilgi verdiğini söyledi. Szijjarto, "İsveç Başbakanı'nı (Ulf Kristersson) Macaristan’a davet ettiğimize ilişkin Bakan Bey'i bilgilendirdim. Umarım bizim davetimizi kabul eder ve gelir. Böylelikle bu konunun hakikatte İsveç için önemli bir husus olduğunu kanıtlamış olur" şeklinde konuştu.

ABD BÜYÜKELÇİSİ PRESSMAN DE ÖZEL OTURUMA KATILDI

Bu arada, yapılması planlanan özel oturuma ABD’nin Budapeşte Büyükelçisi David Pressman, beraberinde Slovakya, Polonya, Danimarka ve Norveç büyükelçileriyle katıldı. Pressman, basına yaptığı açıklamada, Macar parlamentosunun İsveç’in NATO üyeliğini oylamasının ABD için çok önemli olduğunu söyledi. Pressman’in meclise yaptığı ziyaret, ülke basınında ABD’nin Macaristan’a baskı uygulamak istediği şeklinde yorumlandı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 23 Ocak’ta İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a mektup göndererek, kendisini NATO üyeliğine ilişkin müzakerede bulunmak amacıyla Budapeşte’ye davet etmişti. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de müzakere edilecek bir durum olmadığını belirterek, Orban'ın müzakere için yaptığı davete tepki göstermişti.

Son olarak, dün Reuters haber ajansının konuya ilişkin sorularına e-postayla yanıt veren Fidesz Partisi yetkilileri, "Eğer bu İsveçliler için önemli bir konuysa, o zaman İsveç Başbakanı'nın Budapeşte'ye geleceği açıktır" ifadelerini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)