Macaristan 'Aciliyeti yok' dedi, İsveç'ten 'NATO' açıklaması geldi

İsveç'in NATO üyelik başvurusunu henüz onaylamayan Macaristan Meclisi'nin sözcüsü Kover, kapalı olan meclisi bunun için olağanüstü toplantıya çağırma çağrısının başarısız olabileceği sinyali verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle, gözler İsveç'in NATO'ya katılmasına henüz onay vermeyen tek üye ülke Macaristan'a çevrildi. Başbakan Viktor Orban'ın dün yaptığı açıklama, Macaristan'dan İsveç'e gönderilen bir 'onay' sinyali olarak değerlendirilse de Macaristan Meclis Başkanı Laszlo Kover, meclisi toplamak için 'özel bir aciliyet hissetmediğini' söyledi.

'OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YOK'

Reuters'ın haberine göre, muhalefetteki Sosyalist Parti, halihazırda açık olmayan meclisi İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu onaylamak için olağanüstü toplantıya çağıracağını açıklamıştı. Bugün konuya ilişkin 'index.hu' sitesine açıklamalarda bulunan, Orban'ın Fidesz partisinden Meclis Başkanı Kover de "Tutarlı bir biçimde Macar çıkarlarına karşı gelen muhalefet partilerinden birinin (olağanüstü) toplantı çağrısında bulunacağından şüphem yok. Ancak bu muhtemelen başarısız olacaktır" diye konuştu.

"Herhangi belirli bir aciliyet hissetmiyorum" diyen Laszlo Kover, "Dahası, burada olağanüstü bir durumun söz konusu olduğunu da düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. 

İSVEÇ: DÜNYAYA VERİLEN SÖZLERİN FARKINDA OLDUKLARINI VARSAYIYORUM

İsveç'in Aftonbladet gazetesinin aktardığına göre, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'den Macaristan'ın yaklaşımına ilişkin açıklama geldi. Reuters'ın aktardığına göre, Bakan'ın açıklamasında, "Macaristan'ın İsveç'in NATO başvurusunu onaylayacak son ülke olmaması gerektiği konusunda dış dünyaya verilen sözlerin farkında olduğunu varsayıyorum" denildi. (DIŞ HABERLER)