Macaristan: İsveç ve Finlandiya hakkımızda gerçek dışı suçlamalarda bulundu

Devlet Bakanı Gulyas, Macaristan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği hakkındaki kararını meclisin iki ülkeye yolladığı heyetin dönmesi sonrası yapılacak görüşmenin ardından alacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye gibi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusunu henüz onaylamayan Macaristan'ın Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Macaristan hükümetinin iki ülkenin NATO üyeliği konusundaki kararını ne zaman vereceği hakkında açıklama yaptı.

AA'nın aktardığına göre, Devlet Bakanı Gulyas, Macaristan Ulusal Meclisi'nin İsveç ve Finlandiya'ya yolladığı heyetin dönmesinin ardından yapacağı görüşme sonrası hükümetin konuyla ilgili karar vereceğini duyurdu. 

'İSVEÇ VE FİNLANDİYA MACARİSTAN HAKKINDA YALANLAR UYDURDU'

Gulyas, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'İsveç ve Finlandiya'nın Macaristan aleyhinde gerçek dışı suçlamalarda bulunduğunu ve bunun müttefiklik ruhuna uymadığını' belirterek Macaristan Ulusal Meclisi'nin, İsveç ve Finlandiya parlamento üyeleriyle görüşmek üzere heyet yolladığını kaydetti. Gulyas, "İki ülke Macaristan ile aynı ittifakta, Avrupa Birliği'nde (AB) bulunmasına rağmen ülkemiz hakkında yalanlar uydurdular" dedi.

Hükümetin gelecek hafta Macaristan Ulusal Meclisi'nin bu iki ülkeye yolladığı heyeti dinledikten sonra NATO üyeliği konusunda karar vereceğini söyleyen Gulyas, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini desteklediğini belirtti. 

Ne olmuştu?

Macaristan'da hükümetteki Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) Grup Başkanı Mate Kocsis, 23 Şubat'ta yaptığı açıklamada, partisinin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda bölünmüş durumda olduğunu ve Ulusal Meclis Başkanı'ndan iki ülkeye heyet yollaması için talepte bulunduğunu açıklamıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise 24 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini şahsen desteklediğini ama partisi Fidesz'in bazı vekillerinin iki ülkeyi 'Macaristan hakkında gerçek dışı iddiaları yaydıkları gerekçesiyle' desteklemek istemediğini belirtmişti. Orban ayrıca, "Eğer İsveç ve Finlandiya, Macaristan'ın adil olmasını ve NATO üyeliğine katkıda bulunmasını istiyorsa o zaman bu ülkeler de aynı adımları atmalı ve Macaristan hakkında gerçek dışı iddialar yaymamalılar" demişti.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ise 1 Mart'ta yaptığı açıklamada, 'İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini desteklediğini, Macaristan Ulusal Meclisi'nin de en kısa sürede doğru kararı vereceğine inandığını' söylemişti. (DIŞ HABERLER)