Macaristan'da İsveç ve Finlandiya çağrısı: NATO üyeliklerini kabul edin

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusunu görüşmeye başlayan milletvekillerine iki ülkenin üyeliklerini 'mümkün olan en kısa sürede' onaylama çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile birlikte İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunu henüz onaylamayan Macaristan'ın Cumhurbaşkanı Katalin Novak, iki ülkenin üyelik başvurularını görüşmeye başlayan milletvekillerine çağrıda bulunarak İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini 'mümkün olan en kısa sürede' onaylamalarını istedi. 

Reuters'ın haberine göre, İsveç ve Finlandiya'nın aylardır Macaristan Parlamentosu'nda görüşülmeyi bekleyen başvurusu hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Novak, "Bu, ciddi sonuçları olan karmaşık bir karar; dolayısıyla, dikkatlice düşünmek gerekiyor" dedi. Novak, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Benim tutumum net: Mevcut durumda, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesi meşrudur. Millet Meclisi'nin mümkün olan en kısa süre içinde mantıklı bir karar alacağına güveniyorum" ifadelerini kullandı.

'MACARİSTAN, FİNLANDİYA'YA HEYET GÖNDERECEK'

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunun kabul edilmesi için üye tüm ülkelerin onay vermesi gerekiyor. Fakat Türkiye ve Macaristan henüz gerekli onayı vermiş değil. Bu bağlamda dün (31 Mart) bir açıklama yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Macaristan'ın Finlandiya'nın henüz onaylanmamış NATO başvurusunu görüşmek üzere Finlandiya'ya 9 Mart'ta bir meclis heyeti göndermek istediğini söyledi. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da meclisteki görüşmeler başlamadan önce yaptığı açıklamada iki ülkenin NATO üyeliklerinin kabul edilebilmesi için meclis grupları arasında daha fazla görüşmeye ihtiyaç olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)