Süreç başladı: Macaristan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini görüşüyor

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusunu görüşüp oylamak için bir araya gelen Macaristan Parlamentosu’nda yapılacak nihai oylamanın mart ayının ikinci yarısını bulabileceği tahmin ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Parlamentosu, Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini görüşmeye başladı.  Reuters’ın aktardığına göre, iki ülkenin 18 Mayıs 2022’de resmen üyelik başvurusu yapmasından aylar sonra üyeliklerini görüşmek üzere bugün bir araya gelen Macaristan Parlamentosu’ndaki açılış görüşmelerine 199 milletvekilinin yaklaşık yüzde onu katıldı. 

Türkiye gibi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine henüz onay vermeyen Macaristan’da İsveç ve Finlandiya’nin NATO üyeliğine ilişkin nihai oylamanın yapılmasının mart ayının ikinci yarısını bulabileceği tahmin ediliyor.

‘İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN ÜYELİĞİ ÇIKARLARIMIZA HİZMET EDER’

Bugün yapılan meclis oturumunda konuşan Macaristan Güvenlik Politikasından Sorumlu Devlet Sekreteri Peter Sztaray, neredeyse boş olduğu görülen genel kurul salonuna hitaben yaptığı konuşmada, “NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i içine alacak şekilde genişlemesi, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğini güçlendirme yönünde önemli bir adım” dedi.  ‘NATO’ya katılmak isteyen ülkelerin gerekli tüm koşulları karşıladığını’ söyleyen Sztaray, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği, dış politika, güvenlik ve ekonomi çıkarlarımıza hizmet eder ve aynı zamanda NATO’yu güçlendirir” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI’NDAN ‘BİR AN ÖNCE ONAYLAYIN’ ÇAĞRISI

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunun kabul edilmesi için NATO’ya üye tüm ülkelerin onay vermesi gerekiyor. Fakat Türkiye ve Macaristan henüz gerekli onayı vermiş değil. Bu bağlamda 31 Mart’ta bir açıklama yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Macaristan'ın Finlandiya'nın henüz onaylanmamış NATO başvurusunu görüşmek üzere Finlandiya'ya 9 Mart'ta bir meclis heyeti göndermek istediğini söyledi. 

Bugünkü meclis oturumundan önce sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, iki ülkenin üyelik başvurularını görüşmeye başlayan milletvekillerine çağrıda bulunarak İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini 'mümkün olan en kısa sürede' onaylamalarını istedi. Novak, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Benim tutumum net: Mevcut durumda, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesi meşrudur. Millet Meclisi'nin mümkün olan en kısa süre içinde mantıklı bir karar alacağına güveniyorum" ifadelerini kullandı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise meclisteki görüşmeler başlamadan önce yaptığı açıklamada iki ülkenin NATO üyeliklerinin kabul edilebilmesi için meclis grupları arasında daha fazla görüşmeye ihtiyaç olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)