Louvre Müzesi'nde sele karşı önlem

Louvre Müzesi, sanat eserlerinin taşınması için çalışma başlattı. Müze müdürü Jean-Luc Martinez'in aktardığına göre, şimdiden 100 bin eser taşındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Paris’teki Louvre Müzesi, geçen yıl çeyrek milyon sanat eserini ülkenin 193 km ötesindeki modern bir depolama alanına taşımayı amaçlayan 5 yıllık bir proje başlattığını duyurdu. Antik çağlardan 19. yüzyıla kadar uzanan tablolar, halılar, duvar halıları, büyük heykeller, küçük heykelcikler, mobilyalar ve dekoratif parçalar dahil olmak üzere şimdiden 100 bin eser taşındı.

The New York Times'ın haberine göre, müze müdürü Jean-Luc Martinez, antik çağlardan 19’uncu yüzyıla kadar uzanan 100 bin eseri Paris’teki bodrumdan Lens yakınlarındaki Liévin kasabında kurulan Louvre Koruma Merkezi’ne taşıdıklarını açıkladı. Martinez açıklamasında, “Müzemiz sel bölgesinde. Kanalizasyondaki suların burayı basma tehlikesi var ve bu atık su eserlere zarar verebilir. Mermer heykelleri öylece alıp hareket ettiremezsiniz. Bu yüzden de acilen bir çözüm bulmalıydık” ifadelerini kullandı.

Louvre, Seine kıyısı boyunca alçak bir zeminde yer alıyor. Müze, 2016 yılında Paris'teki selin şiddeti nedeniyle tehdit edildi. Müze, selin ardından binlerce sanat eserini yer altı deposundan alıp daha yüksek yerlere taşımak için acil bir operasyon başlattı. Liévin'deki 60 milyon euroya mal olan koruma projesi, nehrin öngörülemez yükselişine gerekli bir önlem olarak 2017'nin sonlarında başladı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)