Lefkoşa’dan tepki: Türkiye Ukrayna krizinden fayda sağlamaya çalışıyor

Lefkoşa yönetimi, Ankara'nın Ukrayna'yla ilgili tutumuna yönelik "Tarafsız gibi göründüğü ancak yalnızca kendi çıkarlarına hizmet ettiği" yönünde eleştiride bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’yi Ukrayna krizinden fayda sağlamaya çalışmakla itham ediyor.

Kıbrıslı yetkililer, AB nezdinde Ankara’nın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik istilasını fırsata çevirmek için kolları sıvadığını ve uluslararası kamuoyunun Moskova’ya yönelik yaptırımlarını kendi çıkarları doğrultusunda görmezden geldiğini ileri sürüyor.

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz saatlerde Lefkoşa’da Kıbrıs Rum basınına konuşan Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis Türkiye’nin Ukrayna krizindeki tutumunun tüm taraflarca dikkatli bir şekilde kayıt altına alındığını söyledi. 

ANASTASIADIS'İN SİTEMİ: KAYITSIZCA İZLİYORLAR

Mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’daki savaşla ilgili pozisyonunu yorumlamak istemediğini belirtse de Anastasiadis Ankara’ya yeni eleştirilerde bulundu. 

Kıbrıs Cumhurbaşkanı uluslararası kamuoyunun Türkiye'nin yaptırımlar karşısındaki tutumuna kayıtsızca yaklaşmasının üzüntü yarattığını ifade etti. Rum lider, “AB’nin yaptırım kararına rağmen, Türkiye'nin tutumunu, ne yazık ki, herhangi bir yaptırım uygulamayarak, bu yaptırımların BM tarafından uygulanmadığını savunarak, kayıtsızca izliyorlar” açıklamasında bulundu.

'TÜRKİYE, BATI'NIN RUSYA'YLA ARASININ AÇILMASINDAN FAYDALANMAYA ÇALIŞIYOR' 

Anastasiadis’in Türkiye ile ilgili görüşlerini Rum liderliğinin ‘şahin’ İçişleri Bakanı da benimsiyor. Kıbrıslı Rum İçişleri Bakanı Nikos Nouris Ukrayna kriziyle ilgili yeni bir açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’yı istilasından sonra uluslararası ilişkilerin yeni ve karmaşık arenasında Türkiye’nin sadece kendi çıkarlarına hizmet eden ‘yan çizen tarafsız’ taraf gibi göründüğüne dikkat çekti.

Nouris, Avrupa Birliği (AB) adayı ülke ve NATO üyesi olarak, Ukrayna’daki Rus istilasına karşı Batı’nın uyguladığı yaptırımlara katılmamayı tercih eden Türkiye’yi “Batı’nın Rusya’yla arasının açılmasından faydalanmaya, Ukrayna krizini bir fırsata dönüştürmeye çalışmasından” dolayı eleştirdi.

Hatırlanacağı üzere Ukrayna’daki savaşın ilk günlerinde Kıbrıs AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına Türkiye şerhini koşan Kıbrıs, hava sahasının Rusya ucalarına Türkiye’nin krizdeki konumuna bağlı olarak kapanacağı mesajını vermişti.