Lavrov'dan 'Putin'e diz çöktürmeli' diyen Truss'a: Haydi, yap o zaman!

Lavrov, BBC'ye röportaj verdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Truss'ın "Putin'e diz çöktürmeli" sözlerine "Haydi, yap o zaman" yanıtı veren Lavrov, "Rusya tertemiz değil, neyse o, utanmıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BBC'nin Rusya editörü Steve Rosenberg'e röportaj verdi. "Ukrayna'yı işgal etmedik" diyen Lavrov, "Özel bir askeri operasyon ilan ettik çünkü Batı'ya, Ukrayna'yı NATO'ya sürüklemenin suç olduğunu anlatmanın kesinlikle başka bir yolu yoktu" dedi.

BBC'nin haberine göre, Rosenberg Moskova'da yaptığı röportajdan notlarını paylaştı. Buna göre, Rosenberg, Ukrayna'da denazifikasyon (Nazilerden arındırma) operasyonu yürüttüklerini savunan Lavrov'a Çernihiv bölgesinde bir okulun bodrum katında mahsur kalan sivilleri hatırlattı ve "Nazilerle savaşmak bu mu?" sorusu yöneltti.

Lavrov ise buna yanıt olarak "Bu çok yazık. Ancak BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM Genel Sekreteri ve buna, diğer BM temsilcileri de dahil olmak üzere uluslararası diplomatlar Batı tarafından baskı altına alınıyor. Çoğu zaman da baskı altındalar. Rusya tertemiz değil. Rusya neyse o. Ve kim olduğumuzu göstermekten utanmıyoruz" dedi.

'BBC, DONBASS'TA GERÇEĞİ GİZLEDİ'

Habere göre, Lavrov aynı zamanda BBC'yi Ukrayna'nın doğusunda 2014'ten bu yana süren Donbass kriziyle ilgili "gerçeği gizlemek" ile suçladı. Rosenberg ise Donetsk bölgesine gitmek için 6 yıldır ayrılıkçı yönetimden yanıt alamadığını hatırlattı. Lavrov ise nedenine ilişkin "Bilmiyorum" dedi.

İngiltere'yle Rusya arasındaki ilişkilerin durumuyla ilgili soruya ise "Artık manevra yapacak yer kaldığını düşünmüyorum" yanıtı veren Lavrov, Birleşik Krallık'ın "siyasi emelleri uğruna bir kez daha halkının çıkarlarını feda ettiğini" söyledi.

İNGİLTERE'YE TEPKİ: 'HAYDİ, DİZ ÇÖKTÜR'

Lavrov, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve mevkidaşı Liz Truss'la ilgili şunları söyledi: "Açıkça Rusya'yı yenmek gerektiğini söylüyorlar, Rusya'yı dizlerinin üzerine çöktürmek gerektiğini. Haydi, öyleyse yap!"

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss geçen ay Rusya'ya yaptırımlarla ilgili açıklamasında "Putin'in Ukrayna'da yenilgiyle yüzleşmesini sağlamak için diz çöktürmeli" demişti. 

'BATI'NIN GÖZLERİYLE İLGİLENMİYORUM'

Habere göre, Donetsk'te idam cezası alan İngiliz askerlerle ilgili "Batı'nın gözünden onların kaderi Rusya'nın sorumluluğunda görünüyor" diyen Rosenberg, "Batı'nın gözleriyle hiç ilgilenmiyorum. Ben sadece uluslararası hukukla ilgileniyorum. Uluslararası hukuka göre. Paralı askerler savaşçı olarak kabul edilmiyor" yanıtı aldı. Askerlerin Ukrayna ordusundan olduğunu da hatırlatan Rosenberg'e Lavrov'dan "Buna bir mahkeme karar vermeli" yanıtı verildi. 

Röportajın tamamı yarın yayınlanacak. (DIŞ HABERLER)