Londra'dan Donetsk'te iki İngiliz askere idam cezası kararına tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı, iki İngiliz askere Donetsk'te idam cezası verilmesine "Onlar savaş esiri" tepkisi verdi. Rus Dışişleri ise askerlerin Donetsk mevzuatına uygun ceza aldığını savundu.

Foto: TASS
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı Donetsk yönetimine bağlı Yüksek Mahkeme'de yargılanan iki İngiliz asker Shaun Pinner ve Aiden Aslin'e idam cezası verilmesine tepki gösterdi. 

TRUSS: 'ONLAR SAVAŞ ESİRİ'

Ukrayna'nın Mariupol kentinde Rus birliklere esir düşen iki askerin düzmece bir yargılamayla ceza aldığını ve kararın hiçbir meşruiyetinin olmadığını savunan Truss, "Aiden Aslin ve Shaun Pinner'a verilen cezayı tamamen kınıyorum. Onlar savaş esiri" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı, iki askerin ailesine destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.

LAVROV: 'DONETSK MEVZUATINA GÖRE YARGILANDILAR'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konuya ilişkin açıklama yaptı. The Guardian'a göre Lavrov, bugün gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna "Şu anda bahsettiğiniz davalar, söz konusu suçların yargılaması Donetsk topraklarında işlendiği için Donetsk Halk Cumhuriyeti mevzuatına göre yapılıyor" dedi.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS ise Donetsk'te 6 Haziran'da yargılama süreci başlayan söz konusu askerlerin Donetsk ceza kanunlarında yer alan "iktidarı zorla ele geçirme", "paralı askerlik" suçları kapsamında yargılandığını duyurdu. Donetsk'te mahkemenin idam cezaları kararı "kurşuna dizme" şeklinde gerçekleşiyor.

FAS BASINI: CEZAYA BİR AY İTİRAZ SÜRELERİ VAR

İki İngiliz askerle birlikte idam cezasına çarptırılan Faslı asker Braham Saadoun'un ise karara itiraz edeceği belirtildi. Fas basınında çıkan haberlere göre, Saadoun ve iki İngiliz askerin karara itiraz için bir aylık süreleri var. Kararın geri dönmesi halinde cezanın müebbet hapse çevrilmesi öngörülüyor. Fas hükümetinden ise konuyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

NE OLMUŞTU?

Mariupol'da Ukrayna saflarında savaşan iki İngiltere vatandaşı askerler Newark-on-Trent'li 28 yaşındaki Aslin ve Watford'lu 48 yaşındaki Pinner nisan ayında Rus birliklere esir düşmüştü. 

İngiliz askerler, Donetsk'te mahkemedeki savunmalarında Ukrayna birliklerine bağlı muvazzaf asker olduklarını belirterek "paralı asker" suçlamalarını reddetmiş, Cenevre sözleşmesine uygun olarak yargılanma talep etmişti. (DIŞ HABERLER)