KYK yurtlarını protesto eden öğrencilere 'halinize şükredin' uyarısı

Bursa Görükle'de KYK yurtlarında yemeklerden kurt çıktı. Yemek sorununun yanında internet, pahalılık, hijyen olmayan koşulları protesto eden öğrenciler, yurttan atılmakla tehdit edildi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir - Osman Çaklı

BURSA- Öğrencilerin gündeminde barınamama sorunundan sonra Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki yemek, internet, kirlilik ve pahalılık gibi sorunlar var. Çeşitli kentlerin KYK yurtlarında var olan sorunlar, geçtiğimiz günlerde Uludağ Üniversitesi'nde öğrencilerin protestosuna neden oldu.

Uludağ yurdunda kalan Uludağ Üniversitesi İktisat 3. Sınıf öğrencisi Nurcan Can, yemekhanede gramajların düşürülmesi ile fiyatların yükselmesine kadar pek çok sorundan bahsederek ekledi: "Öğrenciler dayanamadı. Yemeklerde kıl, cam parçaları, iğne çıkıyor. Yurt ücretleri birden arttı, hijyen azaldı, odalarda böcekler çıkmaya başladı..."

PROTESTO EDEN ÖĞRENCİLERE YURTTAN ATMA TEHDİDİ

Barınma, hijyen, internet ve pahalılık milyonlarca öğrencinin ortak sorunu oldu. Bursa'da depreme dayanıksızlık gerekçesiyle eski yurtlardan tahliye edilen öğrenciler yeni yurtlara yerleştirildi. Bu sefer de KYK yurtlarında; uzun yemekhane kuyrukları ve hijyen problemi oluştu. Uludağ Üniversitesi Görükle kampüsünde bulunan KYK yurtları geçtiğimiz günlerde çeşitli protestolara sahne oldu. Halime Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nun yanı sıra diğer erkek ve kadın yurtlarında da benzer sorunlar mevcut. Görükle kampüsündeki yurtların hemen hepsinde öğrenciler; yemek porsiyonlarının küçülmesinden ve kirlilikten yakındı. Personel sayısının azlığı, odaların yetersiz ilaçlanması, sıcak su ve internetin olmayışı, su sebilinin yetersizliği, kadın öğrenci yurtlarında erkek personellerin rahatsız edici sorunlarını kurum yetkililerine bildiren öğrenciler; "neden problem çıkarıyorsunuz" yanıtı aldı. Protestonun olduğu akşam KYK İl Müdürü'nün ve polis araçlarının yurda geldiğini söyleyen Nurcan Can, yetkililerin kendilerine “çözülür, edilir” dediklerini ama sorunlarının çözüme ulaşmadığını belirtti. Protesto sırasında öğrenciler güvenlik tarafından tutanak tutulması ve yurttan atılmakla tehdit edildi. “Polis geliyor”, “Sakın slogan atmayın” denilerek korkutulduklarını söyleyen Can, kimlik tespiti için fotoğraflarının çekildiğini dile getirdi.

Uludağ yurdunda kalan iktisat öğrencisi Nurcan Can, pandemiden önce yurda 200 lira verdiklerini belirterek yurtların niteliğinden söz etti: “Yurt koşulları insanca yaşama kalitesine hiç uygun değildi. Yeni yapılan yurtlar için önce 390 lira denildi. Eylül ayıyla birlikte zam yapıldı 450 liraya yükseldi. İlk giriş için de 600 küsur lira üzerinde depozito verdik. Bu, öğrenciler için uçuk bir fiyat.”



'YEMEK TEPSİLERİ YIKANMIYOR'

Barınamama sorunundan dolayı yurtlarda öğrenci kapasitesinin arttırıldığını kaydeden Can, “Barınamıyoruz diyorduk. Şimdi barınıyoruz ama fiyatlar çok yüksek. Şimdi pahalılık zorluyor. 650 lira burs alıp 450 lirasını yurda veriyoruz. Yurt var ama ödeyebilecek paramız yok” diye konuştu. Sabah kahvaltısının 6, akşam yemeğinin 13 lira olduğu KYK yurtlarında öğrencilere günlük 19 liralık limit tanınıyor. Porsiyonların küçülmesiyle kahvaltı da ek gıda almak isteyen öğrenciler dilim kaşarı 2,5 liradan alabiliyor. Akşam yemeğinde de benzer tablo ile karşılaşan öğrenciler, kuru fasulyeyi 6 liradan alabiliyor. Yemek pahalılığına ek olarak uzun kuyruklar oluşmasından ve hijyen probleminden söz eden Can, “Önceden bir paravan bile yoktu. Biz sesimizi çıkardık. Memurlara, yurt müdürüne gittik. Öğrenciler yemekhaneden yemek almamaya başlayınca paravan eklediler, yemekleri streçlediler. Yemek tepsilerimiz sadece siliniyordu. Yıkanmadığı sürece ne kadar hijyenik olabilir? Zamanla bir düzelme sağlandı yurdumuzda. Ama Halime Hatun yurdunda düzelme olmadı" dedi.

YEMEKLERDEN KURT ÇIKTI 'HALİNİZE ŞÜKREDİN' DENDİ

İlk protestolara sahne olan Halime Hatun Yurdu'nda bu ay kalmaya başlayan Uludağ Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Bahar Kapağan, yurdun öğrenci kabul etmeye hazır olmadığından söz etti: "İnternet çekmiyor, interneti bırakın telefon bile bazı yerlerde çekmiyor. Çamaşırlarımı arkadaşıma götürüp yıkıyorum." Kapağan, çalışan personelin yetersiz olmasının hijyen sorunu yarattığından söz ederek, "Bir görevli dün ilk defa kapının önünü sildi, o da 'biz kime yetişeceğiz' diyor haklı olarak." Kapağan, aynı yurtta kalmasına rağmen protestonun başka bir blokta yapıldığını sözlerine ekledi; "biz dahil olamadık, güvenlik 'kafanızı camdan çıkarmayın, halinize şükredin' gibi şeyler söyledi."

KYK yurdunda son senesini geçiren bir kadın öğrenci de, protestoların yemeklerden kurt çıkmasıyla başladığını belirtti. Temiz ve güvenilir yemek talebinin başka taleplere dönüştüğünden söz eden öğrenci; yemeklerin önceki yıllara göre pahalı olduğunu, fiş hakkının doymak için yeterli olmadığını yeterli besin için fazladan para ödenmesi gerektiğini dile getirdi.