Kuzey Kore'den yeni tip uzun menzilli füze denemesi

Kuzey Kore, iki yıllık çalışmanın ardından geliştirdiği yeni tip güdümlü füzelerini test ettiğini açıkladı. Denemenin ülke karasularında gerçekleştiği vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore, yeni uzun menzilli güdümlü füzelerini test etti. Resmi kaynaklar testin başarıyla sonuçlandığını aktarırken füzelerin bin 500 kilometre yol alabileceği belirtildi. 

'DENEME ÜLKE SINIRLARI DAHİLİNDE'

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA'da yer alan habere göre Kuzey Kore iki yıllık çalışmanın ürünü olan yeni güdümlü füzesini başarı ile test etti. Savunma Bilimi Akademisi tarafından geliştiren füzelerin 'düşman güçlere karşı, etkili bir caydırıcı daha elde etme noktasında önemli olduğu' vurgulandı. Haberde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un yer almazken denemeyi takip edenler arasında iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin önemli isimlerinden Pak Jong Chon'un bulunduğu açıklandı. KCNA, füzenin ülke karasuları dahilinde denendiğini söyledi.

ABD: KUZEY KORE, KOMŞULARINI TEHDİT EDİYOR

ABD testlerin 'komşu devletler ve onların ötesi için tehdit oluşturduğunu' açıklarken Japonya endişe verici bulduğu testlerin ardından durumu ABD ve Güney Kore ile birlikte gözlemlemeye devam edeceklerini söyledi. ABD Hint-Pasifik Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada 'Kuzey Kore'nin askeri programını geliştirmeyi sürdürerek komşuları ile uluslararası toplumu tehdit etmeye devam ettiği' belirtildi.

Kuzey Kore'nin nükleer programı, özellikle ABD ile olan ilişkilerini derinden etkiliyor. Yaptırımların gölgesindeki Asya ülkesi, geçtiğimiz yıllarda ABD eski Başkanı Donald Trump yönetimi ile toplam üç görüşme gerçekleştirmiş ancak sonuç alamamıştı. ABD seçimlerinde Trump'ın koltuğunu Joe Biden'a bırakmasının hemen ardından Kuzey Kore yeni bir füze denemesi gerçekleştirmişti. Biden, Kuzey Kore ile müzakereyi dile getirmiş olmasına karşın henüz yaptırımların hafifletilmesine dair Pyongyang'a bir güvence vermedi. 

 GEÇTİĞİMİZ HAFTAKİ YORUMLARI YANILTTI

Bugün, Kuzey Kore'nin denemesine dair kimi taraflardan 'endişe' dile getirilse de geçtiğimiz hafta düzenlenen Kuzey Kore'nin kuruluş yıldönümü etkinliklerinde bambaşka yorumlar yapılıyordu. Pyongyang'da düzenlenen geçit töreninde alışılmışın aksine bu yıl balistik füzelerin yer alamaması Kuzey Kore'de politika değişikliği olarak görülmüş, 'ülkenin farklı konulara odaklanmasından kaynaklandığı ve Covid-19 pandemisi, ekonomi gibi iç meselelere ağırlık vermesi anlamına geldiği' iddia edilmişti (DIŞ HABERLER)