Kuzey Kıbrıs'ta diplomatik temaslar: 'Yol projesi ilerleyecek'

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Yiğitler-Pile yolu gerginliği devam ederken BM Özel Temsilcisi Stewart ile yaptığı görüşmenin ardından 'projenin ilerleyeceği' mesajını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ın son iki toplumlu köylerinden Pile'de gergin bekleyiş devam ediyor. Gazete Duvar'ın bugün öğlen saatlerinde ziyaret ettiği köyün kuzey yamaçlarında Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin bekleyişi sürerken, BM askerlerinin karşısında, Türk tarafında da Arsos (Yiğitler) - Pyla (Pile) yol çalışmaları düşük tempoda devam ediyor. 

Duvar'a konuşan yerel kaynaklar, Türk tarafına ait unsurların ara bölgeye girmediği 1974'ten beri Türk tarafınca kontrol edilen topraklarda yol yapım çalışması hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade etti. Aynı kaynaklara göre, Türk tarafında mesele ile ilgili diplomatik temaslar da devam ediyor. Pazartesi sabah saatlerinde KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu BM Özel Temsilcisi Colin Stewart ile bir araya geldi. 

ERTUĞRULOĞLU'NDAN 'PROJE İLERLEYECEK' MESAJI

Ertuğruloğlu, bu görüşme sonrasında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'na yaptığı açıklamada yol yapım çalışmasının mutlaka sürdürüleceğini ve projenin hayata geçirileceğini belirtti. Kuzey Kıbrıs tarafında Pile meselesi için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın da devrede olduğu ifade edilirken bu temaslarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, Ersin Tatar, bugün Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, BM'nin Güney Kıbrıs'ın 'etkisinde kalarak sergilediği tavrın üzücü olduğunu' söyledi. 

'BİZE GELİNCE BÖYLE BİR TAVIR...'

Cumhurbaşkanı Tatar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Rumların gayesi, Pile'nin tamamen bir Rum köyü olması. Amaç ve gayeleri bu. Pile'deki Türklere yaşamı zorlaştırarak onları Lefkoşa'ya Gazimağusa'ya göç ettirmek. Pile'deki Türklere devletin onları unuttuğu izlenimi vermek. Pile'yi Türklerden arındırmak. Baktığımızda Pile'den Rum yönetimi kontrolündeki Larnaka'ya ara bölgeden yollar geçmiş. Ara bölgede inşaat faaliyetleri yapılarak üniversite kurulmuş. Bunlar nasıl oluyor? Mutabakat sağlanmadan orada bir takım gelişmeler oluyor. O tarafa gelince bir şey yok ama bize gelince böyle bir tavır..."

Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri ile Kuzey Kıbrıs polisi arasında 18 Ağustos'ta yaşanan olayları hiç arzu etmediklerini fakat BM askerlerinin bölgede KKTC toprağı olan alanı Yeşil Hat'ta dahil gibi göstermeye çalıştığını söyleyen Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı, "Burada bir otorite vardır. Bu otoritenin polisi ve askeri vardır. KKTC'nin toprağını Yeşil Hat'tın içinde göstermelerine müsaade edemeyiz" ifadelerini kullandı.

'YOL GERGİNLİĞİ' ANKARA VE BM'NİN DE GÜNDEMİNDE OLACAK

Öte yandan, konu, bu akşam saatlerinde Ankara ile BM'nin gündemine taşınacak. Ankara'da Bakanlar Kurulu diğer konuların yanı sıra Yiğitler-Pile yolu ile ilgili gelişmeleri ele alacak. New York'ta da BM Güvenlik Konseyi Pile konusunu görüşecek.

Uluslararası kamuoyunun da takip ettiği Pile'de gergin bir bekleyiş hâkim. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler son gelişmeleri kaygıyla izliyor. Kıbrıs Haber Ajansı'na konuşan Pile'nin Rum Muhtarı Simos Mytides son gelişmelerin iki toplumunun ilişkilerini etkilediğini vurguladı. 

18 Ağustos Cuma sabahından bu yana hâkim olan gergin atmosfer ayrıca, bölgede yaşayan Kıbrıslı Türkleri de iki kampa ayırmış durumda. Milliyetçi kesimler Türk tarafının yeni girişimlerini desteklerken Kıbrıslı Türklerin diğer kısmı gelişmelere tepki gösteriyor ve krize diplomatik çözüm bulunmasını talep ediyor.