BM'den 'Kıbrıs' açıklaması: Uluslararası hukukta ciddi bir suç olabilir

Kıbrıs'ta Yeşil Hat üzerindeki inşaat çalışmalarında yaşanan gerilime ilişkin konuşan Guterres, "Bu saldırı uluslararası hukuka göre ciddi suçlar oluşturabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Kuzey Kıbrıs hükümetinin, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyü ile Yiğitler köyünü birbirine bağlamak için başlattığı Pile-Yiğitler yolu projesinin ardından başlayan gerilime ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten açıklama geldi. BM Barış Gücü görevlilerinin inşaatı engellemeye çalışması üzerine BM görevlileri ile Kıbrıslı Türk personel arasında gerginlik yaşanmıştı. AFP’ye konuşan bir kaynak, BM'ye ait bir aracı yoldan çekmek için traktör kullanıldığını ve üç BM aracında büyük hasar meydana geldiğini öne sürmüştü.

'KIBRIS TÜRK TARAFINI YAPICI İLİŞKİ KURMAYA DAVET EDİYORUM'

Genel Sekreter, Kuzey Kıbrıs Türk Güçleri tarafından yapılan eylemi şiddetle kınadığını, barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditlerin, BM mallarına zarar verilmesinin 'kabul edilemez olduğunu' ve 'uluslararası hukuka göre ciddi suçlar oluşturabileceğini' vurguladı. VOA Türkçe'nin aktardığına göre Guterres, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü görevlilerine, Kıbrıs Türk güvenlik personeli tarafından düzenlenen yapılan engellemenin, bazı barış gücü görevlilerinin yaralanmasına neden olduğunu ayrıca BM araçlarının hasar gördüğünü kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

‘’Pile yakınlarında, BM barış güçlerinin yetkileri dahilinde olan bölgede izinsiz inşaat çalışmalarını engellediği sırada tampon bölgede meydana gelen olay kabul edilemez. BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler, BM mallarına zarar verilmesi kabul edilemez. Bu saldırı uluslararası hukuka göre ciddi suçlar oluşturabilir. Kıbrıs Türk tarafı, BM Güvenlik Konseyi tarafından bölgede yetkili kılınan barış güçlerine saygı duymalıdır. Kıbrıs Türk tarafını, tüm personelini, makinelerini, BM tampon bölgesinden derhal geri çekmeye çağırıyorum. Kıbrıs Türk tarafını, Pile bölgesinde karşılıklı olarak kabul edilebilir bir yol bulmak için BM Barış Güçleriyle ile yapıcı bir şekilde yeniden ilişki kurmaya davet ediyorum. Kıbrıs’taki tüm taraflara da gerilimi artırabilecek hareketlerden imtina etmeleri ve herhangi bir tek taraflı eylemde bulunmaktan kaçınmaları yönünde uzun süredir devam eden çağrımı da yineliyorum." 

AB 'KINIYORUZ' DEMİŞTİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter hesabından yayınladığı mesajında, Pile'de BM Barış Gücü görevlilerine yönelik Kıbrıslı Türk personelin gerçekleştirdiği saldırıyı "sert şekilde kınadığını" duyurmuş ve "barışı koruyanların güvenliğinin sağlanmasının ve tansiyonu düşürmenin" öncelik olmayı sürdürmesi gerektiğini belirtmişti. 

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı ise projenin tamamlanacağını duyurmuştu. "BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Türkü dostu bir örgüt olmadığını" savunan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz, bu yol projesi kesinlikle tamamlanacak" şeklinde konuşmuştu. (DIŞ HABERLER)