BM'den Kuzey Kıbrıs'a: Tüm personelinizi tampon bölgeden derhal çekin

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Dujarric, Kuzey Kıbrıs'taki yol çalışmaları sırasında yaşananlara ilişkin açıklamasında, "BM barış gücüne yönelik tehditler ve BM mülküne zarar kabul edilemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stéphane Dujarric, Kıbrıs'taki ara bölgede Kuzey Kıbrıs'ın yol yapım çalışmaları sebebiyle yaşanan gerilim hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Dujarric, 'Kıbrıs'taki BM barış gücüne saldırı' hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Guterres'in 'Kıbrıs Türk tarafını tüm personelini ve makinelerini BM tampon bölgesinden derhal çekmeye çağırdığını' söyledi.

BM'nin resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, "Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nde (UNFICYP) hizmet veren BM barış gücüne yönelik Kıbrıslı Türk güvenlik personeli tarafından gerçekleştirilen saldırıyı kınıyor" ifadeleri kullanıldı. 

'KABUL EDİLEMEZ'

Kuzey Kıbrıs'ın kendi kontrolü altındaki Arsos/Yiğitler köyünü BM gözetimindeki Pyla/Pile'ye bağlayan yol yapma girişimine ilişkin BM açıklamasında, 18 Ağustos Cuma günü 'Pyla/Pile yakınlarındaki tampon bölge içinde yaşanan' olaylarda barış gücü askerlerinin yaralandığı ve BM araçlarının zarar gördüğü ifade edildi.

Buna göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 'BM barış gücüne yönelik tehditler ve BM mülküne zararın kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuka göre ciddi suç teşkil ettiğini' kaydetti.

Kuzey Kıbrıs'a UNFICYP'nin yetkisine saygı gösterme çağrısı yapan Dujarric, "(Guterres) Kıbrıs Türk tarafını Pyla/Pile bölgesinde karşılıklı olarak kabul edilebilir bir yol bulmak adına UNFICYP ile yeniden yapıcı bir şekilde bağlantı kurmaya davet ediyor" dedi. Guterres ayrıca taraflara çağrı yaparak bölgedeki gerilimi yükseltecek ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir ilerleyişi tehlikeye atacak tek taraflı eylemlerden kaçınmalarını istedi.

KUZEY KIBRIS: ÇIKAN ARBEDEDE 8 POLİS YARALANDI

Öte yandan, dün yaşanan ve üç barış gücü askerinin yaralandığı olaylara ilişkin açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Polis Genel Müdürlüğü, Pile-Yiğitler yolu yapımı sırasında BM Barış Gücü askerleri ile çıkan arbedede sekiz polis memurunun yaralandığını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, Polis Basın Subaylığı'ndan konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, dün yerel saatle 09.00 sıralarında Çayhan düzlüğü Ağıllar bölgesinde mevcut Pile-Yiğitler yolunun genişletilmesi ve iyileştirilmesi kapsamında yürütülen yol yapım çalışmaları sırasında, Kuzey Kıbrıs Polis Genel Müdürlüğü tarafından alınan güvenlik tedbirlerine uymayarak yol yapım çalışmalarını engellemek maksadıyla BM Barış Gücü askerlerinin kendilerine ait araçları yola kasten park edip söz konusu bölgeye geçişi tıkayarak iş araçlarının yol yapım çalışmalarına engel oldukları aktarıldı.

Açıklamada, uyarılara rağmen bölgeyi boşaltmayan BM Barış Gücü askerlerinin bölgeden çıkarılması için yapılan ilerleme sırasında çıkan arbedede kendini kötü hissederek Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne başvuran polislerden sekizinde darp izlerine rastlandığı kaydedilerek, hastanede tedavi gören polislerin daha sonra taburcu edildikleri belirtildi.

Ne olmuştu?

Kuzey Kıbrıs, kendi kontrolü altındaki Arsos/Yiğitler köyünü BM gözetimindeki Pyla/Pile'ye bağlayan bir yol yapmak için tek taraflı bir karar aldı. Kıbrıs Türk tarafının yetkilileri, ara bölgede yol yapım faaliyetlerini 18 Ağustos Cuma günü itibari ile başlatma girişiminde bulundu. Fakat söz konusu girişim, BM görevlilerince engellendi. Engelleme esnasında Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşandı. 

Kıbrıs'ın iki toplumlu son köylerinden olan Pyla/Pile'nin kuzey kesimlerinde yaşanan bu yeni gelişmelerin sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve BM'den peş peşe kınama açıklamaları geldi. Kıbrıs Türk tarafı ise yol yapımının süreceğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını bildirdi.

Pyla/Pile yakınlarındaki ara bölgede saldırıya uğrayan üç UNFICYP barış gücü askeri hastaneye kaldırıldı. UNFICYP Sözcüsü Alim Sıddık, Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) yaptığı açıklamada, ikisi ağır olmak üzere üç barış gücü askerinin yaralandığını söyledi. Bir barış gücü askeri başından yaralandı. Yaralılar tedavi altına alındı. (DIŞ HABERLER)