Kuzey Kıbrıs'ta deprem sonrası çadırda eğitim: 'Ülkenin gerçeği bu'

Kuzey Kıbrıs Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, depremlerin ardından bazı okulların çadırda eğitime geçmesine ilişkin olarak, "Çadırdan utandıklarını söylüyorlar, ülkenin gerçeği budur, yüzleşeceksiniz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye ile Suriye'de 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrası Kuzey Kıbrıs'ta alınan önlemler kapsamında bazı okullar boşaltıldı. Mağusa ile Geçitkale'de (Lefkonoiko) iki okulda 'okul binalarında gözlemlenen eksiklikler ve olası bir büyük deprem tehlikesi' göz önünde bulundurularak 'çadırda eğitim' dün (13 Mart) itibari ile başladı.

Kuzey Kıbrıs basınına yansıyan haberlere göre, Mağusa Namık Kemal Lisesi öğrencilerinin 600’ü, 24 günlük aradan sonra kendileri için kurulan 'çadır sınıflarda' eğitime dün itibari ile başladı. Geçitkale’deki Cumhuriyet Lisesi’nde de çadırda eğitime geçildi. Kıbrıs'ta dün etkili olan şiddetli yağmur ise çadırda eğitimi olumsuz etkiledi. Veliler ve halk yaşananlara tepki gösterirken Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada eğitim alanındaki sorunları kabul etti.

600 ÖĞRENCİ YETERLİ ÇADIR OLMADIĞI İÇİN ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Kuzey Kıbrıs'taki birçok okul, 1974 öncesinde İngiliz koloni döneminde ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında inşa edilen ve genellikle ilk yıllarda Rum öğrencilerin eğitim gördükleri eğitim kurumları. Bu binaların birçoğu bugüne tadilat görmeden ve bir dizi önemli eksiklikle geldi. 1974 öncesi inşa edilen bir binada eğitim veren Mağusa Namık Kemal Lisesi'nde bir grup öğrenci çadırda eğitime başlarken 600 öğrenci ise yeterli çadır alanı olmadığı için çevrimiçi eğitime geçti.

Çadırda eğitim ile çevrimiçi eğitimde ilk gün itibari ile önemli sorunlarla karşı karşıya kalındı. İnternet alt yapısı sağlıklı olmadığı için çevrimiçi eğitim aksarken dün Kıbrıs'ın genelinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle çadırlarda su ve çamur birikintileri oluştu.

BAKAN: 'ADIYAMAN'DA YAŞANAN ACININ YAŞANMASINA SEBEP OLAMAM'

Kuzey Kıbrıs'taki okullarda yaşanan aksaklıklar velilerle sendikacıların tepkisine neden oldu. Kıbrıs basınına yansıyan haberlere göre, Kıbrıslı Türk veliler öğrencilerin karşılaştıkları zorluklardan hükümeti sorumlu tuttu. Sendikacılar ise 2023 yılında çadırda eğitim fikrini 'kabul edilemez' bulduklarını dile getirdi.

"Bugün Kıbrıs" sitesinin haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tepki ve eleştirilere meclis kürsüsünden yanıt verdi. Çavuşoğlu kendi bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın 'yüzlerce proje' ile Türkiye'nin kapısını çaldığını, buna karşın projelerin parasal kaynağının bir türlü denkleştirilemediği için bugüne gelindiğini söyledi. 

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, "Çadırdan utandıklarını söylüyorlar, ülkenin gerçeği budur, yüzleşeceksiniz, yüzleşeceğiz. Okulların durumunu gizleyerek Adıyaman’da yaşanan acının yaşanmasına sebep olamam" dedi.