Kuzey Kıbrıs sandık başında: 'Seçmen sayısı 9 yılda yüzde 52 arttı'

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için oy verme işlemi Kuzey Kıbrıs'ta da dün başladı. Kıbrıs basını, 2014 yılından bu yana seçmen sayısının yüzde 52 arttığına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Seçimi için Kuzey Kıbrıs'ta oy verme işlemi dün (27 Nisan) başladı. 140 binin üzerinde seçmen, Kıbrıs'ta oy kullanma hakkına sahip. Medyaya yansıyan haberler, seçimlere yoğun bir ilgi olduğunu gösteriyor.

26 SANDIKTA OY KULLANMAK MÜMKÜN

Kuzey Kıbrıs'ta 140 bin 111 kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçimler için sandıkların kurulduğu diğer ülkelerde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs'ta da oy verme işlemi Lefkoşa ve Mağusa'da 9 Mayıs'a kadar devam edecek. Güzelyurt'ta (Omorfu) ise 29, 30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde sandıklara gidilecek. Seçmenler, 16'sı Lefkoşa, 7'si Mağusa ve 3'ü Güzelyurt'ta olmak üzere toplam 26 sandıktan herhangi birinde oy kullanabilecek.

GÜZELYURT'TAKİ 3 GÜNLÜK OY VERME SÜRECİ YARIN BAŞLIYOR

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, Lefkoşa’da Atatürk Spor Salonu, Gazimağusa’da ise Lala Mustafa Paşa Spor Sarayı’nda kurulan sandıklarda bugünden itibaren 9 Mayıs’a kadar 09.00-21.00 saatleri arasında oy verme işlemi yapılabilecek. Oy vermeye gelen seçmenler, polis tarafından güvenlik kontrolünden geçirilerek salonlara alınıyor.

Üçüncü merkez olan Güzelyurt’ta ise oy verme işlemi toplam 3 gün olmak üzere 29, 30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Güzelyurt’ta Dr. Fazıl Küçük Spor Salonu’ndaki oy kullanma saatleri 09.00-18.00 arasında olacak.

KİMLİK NUMARASI OLAN HERKES OY KULLANABİLİYOR

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu oy verme işleminin başlaması üzerine açıklamada bulundu. Büyükelçi, oy kullanmak için Türkiye Cumhuriyeti resmi kurumlarının verdiği resmi kimlik belgelerinin gerektiğini söyledi.

Eski nüfus cüzdanlarının kullanılmasının da mümkün olduğunu dile getiren Feyzioğlu, “Yeter ki fotoğrafı olsun ve T.C. kimlik numarası üzerinde yazsın” dedi. Güzelyurt’ta mobil konsolosluk hizmeti vereceklerini de kaydeden Büyükelçi, Lefkoşa ve Gazimağusa’da ise konsoloslukların oy verme işlemi devam ettiği sürece açık olacağını söyleyerek eksik belgesi olan seçmenlerin belgelerini tamamlamalarının mümkün olduğuna vurgu yaptı.

ÇİFTE VATANDAŞLAR DA SANDIK BAŞINDA

Çifte vatandaşların da oy kullanabileceğine dikkat çeken Büyükelçi Metin Feyzioğlu, yurtdışı seçmen kütüğünde adı yer alan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının rahatlıkla oyunu kullanacağını dile getirdi. Feyzioğlu, "Seçim sürecine giriyoruz. Herkes için hayırlı olsun. Tüm planlamalarını Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından onaylı bir şekilde yaptık. Her şeyin kitabına ve kuralına uygun şekilde yürümesini siyasi parti temsilcileri, sandık kurulu başkanları ve üyeleriyle birlikte sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

140 BİNİN ÜZERİNDE SEÇMEN: 9 YILDA YÜZDE 52 ARTIŞ

Feyzioğlu, son yıllarda Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının sayısında kayda değer bir artışın söz konusu olduğu bilgisini de paylaşarak, "Seçmen sayımız bu sene 142 bine dayandı" açıklamasında bulundu.

Öte yandan, büyükelçinin açıklamasını mercek altına alan Yeni Düzen gazetesi, bugün yayımlanan bir haberde, Kuzey Kıbrıs'ta oy kullanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısının 2014'ten bu yana yüzde 52 arttığına dikkat çekti.

Gazetenin haberinde 2014 ile 2018 yılları arasındaki dönemde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'a verilen oylarda yüzde 54,8'den yüzde 48,8'e bir gerileme yaşandığı da hatırlatıldı. Son seçimlerin birinci turunu, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 7,84'lük oyla üçüncü sırada tamamlamıştı.

SEÇİMLERE YOĞUN İLGİ

Kuzey Kıbrıs'tan ve sosyal medyadan Gazete Duvar'ın ulaştığı kaynaklar, oy verme sürecine yoğun ilgi gösterildiğini aktardı. Geçtiğimiz günlerde Lefkoşa'daki yetkili birimler aracılığı ile yurt dışı seçmen kütüğüne kaydolan yurttaşlar sandık başına gideceklerini belirtti. Bu seçimin 'çok kritik bir seçim' olduğu görüşünü dile getiren seçmenler, bu bağlamda, herkesi 'sandık başında vatandaşlık görevini yerine getirmeye' çağırdı.