Kuzey Kıbrıs'ta 'Feyzioğlu' tartışması: 'Büyükelçinin görevi propaganda yapmak mı?'

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun Türkiye'deki seçimlere ilişkin ziyaret ve açıklamaları Kuzey Kıbrıs'ta eleştiri ve tartışmalara sebep oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri yaklaşırken, Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun adanın çeşitli noktalarına yaptığı ziyaretlerde Millet İttifakı'na eleştiriler getirmesi kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ziyaret ve eleştirileri nedeniyle Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Feyzioğlu'nu ve ona ziyaretlerinde eşlik eden Kıbrıslı Türk siyasetçileri eleştirdi. 

AKINCI: TEK ADAM REJİMİNİN YANSIMALARI KIBRIS'TA KENDİNİ GÖSTERDİ

Eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konu ile ilgili açıklama yaparak, "Türkiye Cumhuriyeti devleti AKP döneminde giderek parti ve lideri ile neredeyse özdeşleşti. Geçen zaman içinde kurumsal yapı yozlaşıp, tek adam rejimi kökleşirken, bunun yansımaları Kıbrıs’ta da fazlasıyla kendini gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Akıncı, "TC devletinin temsilcisi olması gereken büyükelçiler artık AKP’nin memuru gibi davranmaya başladılar. Devletin temsilcisi olarak davranan Kaya Türkmen gibi elçilerin ise Lefkoşa’daki ömrü 8 aydan uzun olamadı" dedi.

'BURADA 100 BİNDEN FAZLA SEÇMEN VAR, BÜYÜKELÇİ BOŞ DURACAK DEĞİL'

Kuzey Kıbrıs'ta 2020'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin 'tam bir seçim bürosu gibi çalıştırıldığını' söyleyen Akıncı, "Kıbrıs Türk halkının iradesine yönelik yapılmadık müdahale kalmadı. Şimdi Türkiye’de seçim zamanı ve burada da oy kullanacak 100 binden fazla seçmen var. Lefkoşa’da görevli büyükelçi de elbette boş duracak değil. Bir oyun bile önem taşıdığı bu seçimde o da görevini yapacak" dedi.

Akıncı, sosyal medyadan yaptığı açıklamasını şu sözlerle noktaladı: "Türkiye Cumhuriyeti devletinin tek adam rejimi yerine, çağdaş demokratik bir hukuk devleti olarak kurumsal kimliğine kavuşması en başta kendi yurttaşlarının geleceği açısından önemlidir. Kıbrıslı Türkler bakımından ise Kıbrıs sorunun siyasal eşitlik temellinde çözümü ve TC-KKTC ilişkilerinin demokratik zeminde, karşılıklı saygıya ve içişlerine karışmazlık temelinde gelişmesi hayati öneme sahiptir. TC büyükelçileri ancak böylesi bir düzende, ne bir partinin memuru ne de vali gibi değil, devletin temsilcisi elçi gibi davranabilirler."

'BÜYÜKELÇİNİN GÖREVİ BU MU?'

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy da yaptığı yazılı açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun büyükelçilik görevini aşan faaliyetler içerisinde olduğuna ve büyükelçiliğin Kıbrıslı Türklerle Türkiye’nin ilişkilerini düzenlemesi gerekirken, büyükelçinin 14 Mayıs’ta Türkiye’de gerçekleştirilecek olan seçimler için köy köy, kahve kahve gezerek seçim propaganda faaliyetlerinde bulunduğuna' dikkat çekti.

Akansoy, yaşadığımız süreçte bir yandan ekonomik sıkıntılar yaşandığı, öte yandan depremle ilgili acıların yaşandığı ve böylesi bir dönemde Türkiye ile Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkilerin her zamankinden daha iyi olması gerektiğini belirterek Türkiye Büyükelçiliği'nin yürüttüğü seçim propaganda çalışmalarına tepki gösterdi.

"Bir büyükelçinin görevi, köy köy gezip propaganda yapmak mı?" diye soran CTP Genel Sekreteri Akansoy, “Bu nereden çıktı? Bu büyükelçilik misyonuna da uygun değildir, demokratik teamüllere de sığmamaktadır” ifadelerini kullandı. Feyzioğlu’nu bir an önce asli görevlerine dönmeye ve Kıbrıslı Türklerle bir bütün olarak eşit ilişki kurmaya davet eden Akansoy, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

MECLİSTE TARTIŞMA: 'HANGİ AMAÇLA ORADA BULUNUYORDUNUZ?'

Büyükelçi Feyzioğlu'nun seçim ile ilgili çıkışı Cumhuriyet Meclisi'nde de tartışmalara neden oldu. Yeni Düzen gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun ziyaretleri sırasında yanında olan Meclis Başkanı Zorlu Töre, meclisteki soru üzerine 'bu konuda kabahat işlediğini düşünmediğini' belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, CTP Milletvekili Ürün Solyalı’nın "Hangi amaçla orada bulunuyordunuz? Propaganda mı yürütüyordunuz?" sorularına yanıt veren Meclis Başkanı Töre, Büyükelçi Feyzioğlu ile birlikte, 'vatandaşın sorunlarını dinlemek ve Türkiye’nin KKTC’deki projelerini anlatmak için' gezdiklerini söyledi.

'SEÇİMLERİN KKTC MASKOTU OLMAYIN'

Bunun üzerine yerinden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali ise Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye hitaben, "Şu andaki yürüttüğünüz faaliyet AKP, MHP, HÜDAPAR propagandasıdır. Lütfen en azından, ‘yaptım’ deyin. Ne yaptığınız bellidir. Seçimlerin KKTC maskotu olmayın" ifadelerini kullandı. Töre ise maskot olmadığını söyleyerek, "Ben Türk milleti mensubu olmakla şeref duyan biriyim" yanıtını verdi.