Kuzey İrlanda'da yeni dönem: Sinn Fein seçimleri kazandı

İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein, Kuzey İrlanda'da tarihi bir seçim zaferi elde etti. Sinn Fein'in Kuzey İrlanda lideri Michelle O'Neill başbakan olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey İrlanda'da 5 Mayıs'ta yapılan parlamento seçimlerini İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein kazandı.

İrlanda'nın birleşmesini savunan Sinn Fein seçimlerde elde ettiği zaferle bölgede neredeyse bir asır sonra ilk kez başbakan çıkarma olanağı elde etti. Kuzey İrlanda'ya özel yetki paylaşımı anlaşmasına göre, birinci ve ikinci partilerin bölgeyi birlikte yönetmesi gerekiyor.

Açıklanan sonuçlara göre, Sinn Fein parlamentoda 27 sandalye elde ederken Demokratik Birlik Partisi (DUP) 24'te kaldı. İttifak Partisi 17, Ulster Birlikçi Parti 9, Sosyal Demokrat ve İşçi Partisi de (SDLP) 7 sandalye kazandı.

Sinn Fein'in Kuzey İrlanda lideri Michelle O'Neill, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, seçimlerin tarihi olduğu ve değişimin başladığı mesajı verdi. "Herkes için daha iyi bir gelecek inşa etmek" istediğini belirten O'Neill, seçim sonuçlarının "toplumdaki ilişkileri adalet, eşitlik ve sosyal adalet temelinde yeniden tasavvur etme fırsatı sunan yeni bir çağı başlattığını" ifade etti.

DUP 'BAŞBAKANLIK' KRİZİNİ TARTIŞIYOR

Parlamentoda ikinci sıraya düşen DUP ise Michelle O'Neill'in başbakan olması durumunda başbakan yardımcılığı için herhangi bir isim önerip önermemeyi tartışıyor. DUP lideri Jeffrey Donaldson, Sinn Fein ile hükümet kurup kurmayacağıyla ilgili sorulara "Parti yetkilileri bir araya gelecek. Hükümetin yapması gerekenleri elde etmek için ne yapmamız gerektiğini düşüneceğiz, kararımı önümüzdeki hafta başlarında netleştireceğim" yanıtı verdi. 

Sinn Fein, 2025 yılına kadar iki İrlanda’nın birleşmesi için bir referanduma gidilmesini istiyor. Ancak, "Hayırlı Cuma" barış antlaşmasının şartlarına göre, ülkede yapılacak bir referandum için İngiltere'nin onayı gerekli. "Gerçek Değişim Zamanı" sloganıyla Kuzey İrlanda seçimlerine katılan partinin önümüzdeki günlerde hükümet kurma sürecini başlatması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)