Kuzey İrlanda'da seçim: Sinn Fein zafere yakın

Kuzey İrlanda'da yapılacak parlamento seçimine iki gün kala kamuoyu yoklamaları, bağımsız ve birleşik İrlanda için mücadele eden IRA'nın siyasi partisi Sinn Fein'in önde olduğunu gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) ile bağlantılı Sinn Fein, 5 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerden Kuzey İrlanda'nın en çok destek alan partisi olarak çıkmaya hazırlanıyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, parti seçim öncesinde en yakın rakibi Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) 8 puan önünde. İrlanda’nın birleşmesi için beş yıl içinde referanduma gidilmesi vaadi olan parti, sandıktan zaferle çıkması halinde İrlanda’nın her iki tarafında da lider parti olacak.

IRA ile İngiltere arasındaki müzakerelere ve silah bırakma sürecine öncülük eden parti olarak bilinen Sinn Fein, yayınladığı 17 sayfalık seçim manifestosunda da referandum vaadine yer verdi.

"Gerçek Değişim Zamanı" sloganıyla seçim kampanyası yürüten partinin Kuzey İrlanda lideri Michelle O'Neill, "Değişim için 10 yıllık bir fırsat içindeyiz. Referandum için tarih konusunda endişeli değilim. Anayasa değişikliği görüşmeleri konusunda daha fazla endişeliyim" dedi. 

BREXIT'TE AB'DEN YANA OY VERİLMİŞTİ

1998’de imzalanan "Hayırlı Cuma" barış antlaşmasının şartlarına göre, ülkede yapılacak bir referandum için İngiltere'nin onayı gerekli. Kuzey İrlanda'da yapılan Brexit referandumunda ise çoğunluk Avrupa Birliği'nde (AB) kalmaktan yana oy kullanmıştı. 

Ülkede hızla artan yaşam maliyeti, konut krizi ve sağlık sistemindeki çarpıklıklar seçmenler için en temel sorunlar arasında yer alıyor. Yapılan bir seçim anketi, sağlık hizmetindeki sorunların, oy kullananların yüzde 60'ı için en temel konulardan biri olduğu tespitine yer vermişti. (DIŞ HABERLER)