Bobby Sands'in ölüm yıldönümünde Kuzey İrlanda'da seçim

Kuzey İrlanda bugün sandık başına gitti. Seçim, İrlanda'nın bağımsızlığı için 41 yıl önce cezaevinde başladığı açlık grevinde hayatını kaybeden IRA'li Bobby Sands'in ölüm yıldönümünde gerçekleşiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey İrlanda’da bugün düzenlenen bölgesel seçimlerde İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) ile bağlantılı parti Sinn Fein sandıktan zaferle çıkmaya hazırlanıyor. Son anketlere göre, Sinn Fein'in seçimleri mevcut rakibi Demokratik Birlik Partisi’nden (DUP) en az 6 puan önde tamamlaması öngörülüyor. Seçim sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.

Seçimler, İrlanda’nın bağımsızlık mücadelesinin sembol ismi IRA'nin önderlerinden Bobby Sands’in ölüm yıldönümünde düzenleniyor. "Demir Leydi" lakaplı Margaret Thathcer döneminde dayatılan ağır hak ihlallerine karşı uzun soluklu mücadelesiyle tanınan Sands, açlık grevinin 66'ıncı gününde 5 Mayıs 1981'de cezaevinde hayatını kaybetmişti. 

Sinn Fein milletvekili Francie Molloy, Twitter hesabından Bobby Sands'le ilgili paylaşım yaptı.

'HAYIRLI CUMA ANLAŞMASI TEST EDİLECEK'

Sinn Fein, 2025 yılına kadar iki İrlanda’nın birleşmesi için bir referanduma gidilmesini istiyor. Ancak, "Hayırlı Cuma" barış antlaşmasının şartlarına göre, ülkede yapılacak bir referandum için İngiltere'nin onayı gerekli.

Queen's University Belfast'dan Prof. Katy Hayward, Reuters'e yaptığı açıklamada, seçimin Kuzey İrlanda için “kritik bir an” olduğunu söyledi. Seçim sonrasında atılacak adımların İngiltere ile 1998’de imzalanan "Hayırlı Cuma" (Good Friday) barış anlaşmasına olan “bağlılığı test edeceğini” belirten Prof. Hayward, “İngiltere hükümeti, Sinn Fein'in en büyük parti olmasına nasıl bir tepki verecek? 'Hayırlı Cuma' anlaşmasının ruhuna uymak için dikkatli olacak mı? Bu durum buradaki istikrar için birçok şey söyleyecek” diye konuştu.

GALLER VE İSKOÇYA DA SANDIK BAŞINDA

Galler ve İskoçya'da da belediye meclis üyelerinin seçilmesi için bugün yerel seçimler düzenleniyor. Anketlere göre, Galler’de İşçi Partisi’nin yerel yönetimlerin çoğunu kazanması beklenirken, İskoçya’da ise Ulusal Parti SNP’nin galip geleceği tahmin ediliyor. Ancak yerel seçimlere ilginin az olduğu, katılımın yüzde 40 civarında olacağı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)