'Kuzey Akım' soruşturması kapatıldı

İsveç, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında yaşanan gaz sızıntılarıyla ilgili soruşturmayı kapattı. Elde edilen kanıtlar soruşturmanın sürdüğü Almanya'ya iletilecek.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç, 2022 yılında Baltık Denizi'nde Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında yaşanan gaz sızıntılarıyla ilgili soruşturmayı kapattığını açıkladı.

Savcı Mats Ljungqvist, yaptığı yazılı açıklamada, İsveç sahasında bulunan gaz sızıntılarına yönelik incelemelerde daha fazla soruşturma yetkisine sahip olmadıklarını belirterek, soruşturmayı sonlandırdıklarını söyledi. Almanya'da soruşturmanın devam ettiğini aktaran Ljungqvist, ellerindeki kanıtları Almanya ile paylaşacaklarını bildirdi.

ALMANYA: SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Reuters'ın haberine göre, savcılar uluslararası sularda yaşanan olayda İsveç'in ya da İsveç vatandaşlarının dahlinin olduğuna ilişkin emare bulunmadığını ifade ederek, "Halihazırda bulunduğumuz durumda, İsveç yargısının yetkisinin olmadığını söyleyebiliriz" dedi. 

Almanya Federal Başsavcılığı Ofisi, konuya ilişkin açıklamasında, soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Danimarka polisi de bugün yaptığı açıklamada 'kısa bir süre içinde' kendi yürüttükleri soruşturma ile ilgili olarak daha fazla bilgi sağlamayı beklediklerini bildirdi.

Almanya, temmuzda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı açıklamada 'patlayıcıları taşımak için kullanılmış olabilecek' bir yatta deniz altı patlamalarına ilişkin emareler buldukları bilgisini vermişti. Almanya'dan yapılan açıklamada, boru hatlarına eğitimli dalgıçlar tarafından patlayıcı yerleştirilmiş olabileceği de ifade edilmişti.

KREMLİN: ALMANYA'NIN NE YAPACAĞINI İZLEYECEĞİZ

İsveç'in soruşturmanın kapatıldığına ilişkin açıklamasının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün basına yaptığı açıklamada, Rusya'nın patlamaları soruşturmak için Almanya'nın ne yapacağını izleyeceğini söyledi. Peskov, "Elbette şimdi, bu terör saldırısıyla bağlantılı olarak çok fazla şey kaybetmiş bir ülke olarak Almanya'nın buna nasıl yanıt vereceğini görmek durumundayız" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Danimarka ve İsveç açıklarında, Eylül 2022'de, Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında dört sızıntı olduğu bildirilerek gemilerin 'bölgeye yanaşmaması uyarısı yapılmıştı. İki ülke de sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı. Avrupa Birliği (AB) de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını kaydetmişti.

İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) da olayla ilgili soruşturma başlatmıştı. Danimarka Enerji Ajansı, iki boru hattındaki gaz sızıntılarının durduğunu açıklamıştı. Rus enerji şirketi Gazprom da boru hatlarında basıncın normale döndüğünü ve sızıntıların sona erdiğini duyurmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)