BMGK Rusya'nın 'Kuzey Akım soruşturması' talebini reddetti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik sabotajın 'bağımsız soruşturma komisyonu' tarafından araştırılmasını talep eden karar tasarısını kabul etmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik sabotajın 'bağımsız soruşturma komisyonu' tarafından araştırılmasını talep eden karar tasarısını oyladı. Oylamaya sunulan karar tasarısı Rusya, Brezilya ve Çin'in 'evet' oylarına karşı 12 'çekimser' oyla reddedildi.

AA'nın aktardığına göre, Rusya'nın talebiyle oylamaya sunulan ve kabul edilmesi için BMGK'deki 15 üyenin 9 'evet' oyunu alması gereken tasarı, BM Genel Sekreteri'nin 'uluslararası nitelikli bağımsız bir soruşturma komisyonu' kurmasını talep ediyordu.

RUSYA: DANİMARKA, ALMANYA VE İSVEÇ'İN SORUŞTURMALARI ŞÜPHELİ

'Soruşturmanın kapsamlı, şeffaf ve tarafsız bir şekilde sabotajı araştırmasını' ve 'sabotajın suçluları, destekçileri, düzenleyicileri ve suç ortaklarını ortaya çıkarmayı' amaçlayan tasarı, 'tarafsız ve uluslararası tanınırlığı olan uzmanların atanması' talebinde de bulunuyordu. Tasarı, BM Genel Sekreteri'nin 30 gün içinde sonuçları rapor etmesini öngörüyordu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, oylama öncesi yaptığı konuşmada Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajlar hakkında Danimarka, Almanya ve İsveç'in yürüttüğü soruşturmaların 'şüpheli' olduğunu iddia etti. 'Daha kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmanın gerekliği olduğunu' aktaran Nebenzya, "Kıymetli olan vaktimizi harcıyoruz" dedi.

Kuzey Akım boru hatlarına eylül 2022'de düzenlenen sabotaj, Rusya ile Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasara yol açmıştı. (DIŞ HABERLER)