Kuru üzüm için CHP 18, MHP 16.5 lira fiyat açıklanması çağrısı yaptı

Üzüm hasadı başladı, üreticiler kuru üzüm fiyatlarının açıklanmasını bekliyor. CHP'li Özgür Özel, 18 TL, MHP'li Erkan Akçay 16.5 TL kuru üzüm fiyatı açıklanması çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Üzüm hasadı yapan üreticiler kuru üzüm fiyatlarının açıklanmasını bekliyor. CHP ve MHP’nin Manisalı iki grup başkanvekilinden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye iki ayrı fiyat çağrısı yapıldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel "Manisalılar Manisalı bakandan 18 TL altında kelime duymak istemiyor" çağrısı yaparken MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise “Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel

CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Yeniköy’de bir grup üzüm üreticisiyle birlikte açıklama yaptı. Özel, “İktidarınızın üzüm üreticisine bir sözü var, bu iktidarınızın namus sözü; ‘Biz 2 doların altında üzüm almayacağız’ dediler. Bugün hesaplandığında bu para 17-18 TL’nin altında değildir. Ziraat odası başkanlarının talebi de 18 TL’dir. Geçen yıldan bugüne bazı girdilerde yüzde 100-150 artış yaşandı. Olması gereken para 20 TL. Ama 18 TL’nin altı bir felaket demektir. Tarım Bakanı’na şu uyarıda bulunalım. Ormanlar yandı, hep birlikte içimiz yandı. Sel oldu, hepimiz perişan olduk. 18 TL’nin altında bir fiyat açıklarsanız üzümcüyü yakarsınız, üzümleri sel alır gider, bu çiftçi batar. Köylere geçtiğimiz dönemlerde olduğunun çok üstünde haciz gelir, çok ciddi sıkıntılar var, testiyi kırmadan söylüyoruz. Sakın ha sakın! Manisalılar, Manisalı bakandan 18 TL’nin altında bir kelime duymak istemiyorlar”

18 TL kuru üzüm fiyatı talebinin 9 numara için olduğunu belirten Özel, “9 numaranın fiyatı 18 TL olmalı. Geçtiğimiz yıllarda üzümden anlamayan bazı eksperler, üzümün kalitesine bakarken 9 numara olacak üzüme 8 numara söylüyorlar, emekler zayi oluyor. Bu konuda eksperlere doğru bir bilgilendirme yapılmalı, aralarında eşgüdüm olmalı ve sürekli denetim yapılmalıdır. Bütün senenin el emeği göz nurunu, iş bilmez birinin 1 numara eksik söylemesi perişan etmektedir” uyarısında bulundu.

MHP’Lİ AKÇAY: ZİRAAT ODALARI VE ÜRETİCİLERİN BEKLENTİSİ 16,5 TL

MHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Erkan Akçay da, üzüm hasadına başlayan üreticileri bağlarında ziyaret etti. Akçay, “Üzüm hasadına başlanalı 15 gün olmasına rağmen kuru üzüm fiyatları açıklanmamıştır. Üzüm fiyatları geç açıklandığı için üreticilerimiz elindeki üzümü açığa dökmektedir. Bu da üzüm fiyatlarını düşürmektedir. Bu nedenle kuru üzüm fiyatları en geç temmuz ayı sonunda açıklanmalıdır” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay üreticileri ziyaret etti.

Üzüm rekoltesinin düşük olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “Her hasat dönemi öncesinde üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönünde spekülasyonlar yapılarak üzüm fiyatları düşürülmektedir. Borcu olan çiftçi de mecburen ucuz fiyatlardan üzümünü satmaktadır. Manisa’da bu sezon meydana gelen doğal afetlerden dolayı üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşüktür. Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır. Üzümde, rekolte spekülasyonunu önlemek için devlet müdahil olmalıdır. Rekolte hesap ve tahmini; Tarım İl Müdürlükleri, çiftçiler, Ziraat Odaları, Bağcılık Araştırma Enstitüsü, TARİŞ, Ticaret Borsaları ve ihracatçılardan oluşacak bir komisyon tarafından belirlenmelidir. Bu komisyonun üyeleri arasından “Üzüm Müdahale Kurumu” kurularak üzümdeki fiyat dalgalanmaları önlenmelidir. Üzümün serbest piyasada gerçek fiyatının oluşabilmesi için ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalı, ticaret borsaları tescil kurumu olmaktan kurtarılmalıdır” dedi.

Türkiye’deki kurutmalık üzümün yüzde 88’i, sofralık üzümün yüzde 16’sı Manisa’da üretiliyor. Manisa'da yaklaşık 100 bin aile geçimini üzümden sağlıyor. (DUVAR)