Kürt siyasetçiler Yıldırım ve Yüksek 'kırmızı listeye' alındı

HDP'li eski vekil Nadir Yıldırım ile DBP eski Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 'terörden arananlar listesi'ne alındı. Avukat Mehdi Özdemir, 'karar keyfi ve politiktir' diyerek iptal başvurusu yaptı.

Nadir Yıldırım, Kamuran Yüksek
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP’nin 26’ncı dönem Van Milletvekili Nadir Yıldırım ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) eski Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, İçişleri Bakanlığı'nın terörden arananlar listesinde, 10 milyon lira ödüllü kırmızı kategoriye alındı. Avukat Mehdi Özdemir, müvekkili Yıldırım hakkında alınan kararın kaldırılması için Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

İçişleri Bakanlığı’nın “Terör suçlarının ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkında yönetmelik'' uyarınca hazırlanan listede, eski milletvekili Nadir Yıldırım ile DBP eski Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksel’in de adları yer aldı.

KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARI YOK

Nadir Yıldırım’ın avukatı Mehdi Özdemir, müvekkili hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadığını söyledi.

Kararın “keyfi ve politik” olduğunu vurgulayan Özdemir, müvekkili Yıldırım’ın davasıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2007 yılında, Kürt siyasetçilere yönelik soruşturma başlatılmıştır. Müvekkilim Nadir Yıldırım, DTP PM ve seçim komisyonu üyesi olarak yürütmüş olduğu siyasi faaliyetler nedeniyle, “Devletin Birliğini ve Bütünlüğünü Bozma”, “İş ve Çalışma Hürriyetini Engelleme”, “Eğitim ve Öğretimi Engelleme”, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet etmek” suçlarından yargılanmaktadır. Nadir YILDIRIM siyasi faaliyetleri nedeniyle, 5 yıla yakın bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmiştir.

Müvekkil 1 Kasım 2015’te yapılan milletvekili genel seçimleri sonucunda, milletvekili seçilmiştir. Milletvekili olarak yürüttüğü siyasi çalışmalar, suçlama konusu yapılmış ve hakkında açılan davalar ve soruşturmalar halen devam etmektedir. Düşünce ve ifade hürriyeti ile örgütlenme özgürlüğü, siyasi parti faaliyetinde bulunma ve katılma hakkını kullanan müvekkilim hakkında açılan dava ve soruşturmalar gerekçe gösterilerek suç isnadında bulunulup, hakkında ödül kararı verilmiştir.
Gerek 3713 Sayılı Yasanın 19. Maddesi gerekse İçişleri Bakanlığı Ödül Yönetmeliğince suçların ve delillerin ortaya çıkarılması ile faillerinin yakalanması hususuna atıfta bulunmuştur. Müvekkil hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Siyasi parti faaliyetlerine katılma ve yürütülen çalışmalar nedeniyle ortaya çıkan suç isnadı, keyfi ve politik saiklerle ödül kararına konu edilmiştir.”

Mehdi Özdemir



'SİYASİ FAALİYETLERİ SUÇLAMA KONUSU YAPILDI'

“Müvekkil siyasetçi kimliği ile yürütmüş olduğu faaliyetleri, milletvekili olarak çalışmaları, keyfi yargı pratiğinde suçlamalara konu edilmiştir” diyen Özdemir, müvekkili hakkında derdest yargılama kapsamında, DTP PM üyesi olması, seçim komisyonunda çalışması ve milletvekili olarak yürüttüğü siyasi faaliyetlerin suçlama konusu yapıldığını söyledi. Müvekkili hakkında alınan “kırmızı liste” ve “ödül kararı”nı değerlendiren Özdemir, demokratik toplum düzeninde siyasetçi ve milletvekili olarak yapılan çalışmaları engelleyici mahiyette olduğunu, politik saik ve örtülü amaçlar taşıdığının görüldüğüne dikkat çekti.

'DAVALARA MÜDAHALE AMACI TAŞIYOR'

Özdemir, “Özellikle Türkiye’de Kürt siyasetçilere ve muhaliflere yönelik verdiği kararlarla tarafsızlığı ve bağımsızlığı tartışılan yargı kararları gerekçe gösterilerek, müvekkil hakkında bu ödül kararı verilmiştir. Yargılaması devam eden ve henüz hakkında kesinleşmiş bir hüküm bulanmayan müvekkilim hakkında verilen bu ödül kararı, aynı zamanda hakkında açılan davalara bir müdahale ve yargıyı yönlendirme amacı da taşımaktadır. Bu ödül kararı, 1990'lı yıllarda Kürtler ve siyasetçilerine yönelik yaşanan hukuk dışı alıkoyma, zorla kaybettirme ve faili meçhul cinayetlerin yaşanmasını olanaklı hale getirmektedir. Hukuk kılıfı altında Kürt siyasetçilere yönelik yargı tehdidi, baskı ve ödül amacı taşıyan kişi/kurumlarca farklı amaçlara hizmet edici niteliktedir” diye konuştu.

'İPTALİ İÇİN DAVA AÇTIK'

Avukat Mehdi Özdemir, müvekkili Nadir Yıldırım hakkında verilen kararın kaldırılması için Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Özdemir, “İçişleri Bakanlığı Ödül Komisyonu'nun kararına karşı, müvekkil Nadir Yıldırım adına tarafımızca idare mahkemesine iptal davası açılmıştır. Hukuka aykırı ve keyfi bir şekilde alınan komisyon kararının yürürlüğünün durdurularak iptali talep edilmiştir” dedi.