Louvre Müzesi 4 ayın ardından ziyarete açıldı

Louvre Müzesi yeniden ziyarete açıldı. Turist rehberleri açılışta Mona Lisa'lı protesto düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Paris'teki Louvre müzesi, korona virüsü salgını nedeniyle kapalı kaldığı 4 ayın ardından bugün tekrar ziyarete açıldı. Sıkı sağlık kurallarının eşliğinde açılan müze, yerel saatle sabah 9'da sadece bir Avrupa kalabalığına kapılarını açtı.

Müze Direktörü Jean-Luc Martinez, Radio France International'a yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle yabancı turist akışının durduğunu ve dünya virüse adapte olana kadar fazla yabancı turist gelmeyeceğini aktarırken, ziyaretçilerinin yüzde 80'ini kaybedeceklerini söyledi. Martinez, geçen yıl Louvre'u gezen 9.6 milyon ziyaretçinin yüzde 70'nin yabancı olduğunu da vurguladı.

Müzenin web sitesine göre, Louvre her yıl 10 milyon insanı ağırlayan dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olarak bilinse de, müze karantina sırasında 40 milyon euro gelir düşüşü gördü. Web sitesi ayrıca, müzenin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en uzun süren kapanışı yaşadığını belirttti.

MASKE HERKES İÇİN ZORUNLU

Müzenin web sitesinden aktarılan bilgilere göre, tüm ziyaretçiler için önceden rezervasyon ve zaman kısıtlaması zorunluluğu getirilirken,  müzeye girmek için maske takılması da herkes için zorunlu tutuluyor. Müzeye kabul edilecek olan büyük gruplar da, ancak en fazla 25 kişiden oluşma şartıyla içeri alınacak.

Louvre’un "Mona Lisa" gibi sanat eserleri ve bazı büyük antikalar koleksiyonuna erişilebilecek olsa da sosyal mesafenin gözlemlenmesinin daha zor olduğu galerilerinin üçte biri kapalı kalacak. Müze, Da Vinci'nin Mona Lisa'sı önünde oluşacak bir selfie kalabalığından kaçınmak ve ziyaretçileri güvenli bir mesafede tutmak için yerlere işaretler yerleştirdiğini aktardı.

MONA LİSA'LI PROTESTO

BBC'nin aktardığına göre, müzenin açılışında birçok turist rehberi ellerinde Louvre Müzesi'nin en tanınan eseri Mona Lisa portresinin fotoğraflarıyla protesto gösterisi düzenledi. Müzenin önündeki cam piramidin etrafında toplanan turist rehberleri korona krizi virüsü nedeniyle turistlerin sayısında büyük düşüş yaşanırken hükümetin kendilerine yardım etmesini talep etti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)