İletişim Başkanlığı'nın seyircisiz konserleri Youtube'da da seyircisiz

30 milyon lira harcanarak gerçekleştirildiği iddialarıyla tartışma yaratan ancak maliyetleri halen açıklanmayan "İstanbul Yeditepe Konserleri" yayınlandığı Youtube'da ilgi görmüyor. Ajda Pekkan'ın 22 bin, Sibel Can'ın 50 bin görüntülemeye ulaştığı konser dizisinde Alişan ve Demet Akalın'ın katıldığı üçüncü günde 'dislike' sayısı beğeni sayısını geride bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İletişim Başkanlığı koordinasyonunda 8 Haziran’da başlayan ve bir ay boyunca süreceği açıklanan, "İstanbul Yeditepe Konserleri" başkanlığın ve Poll Production’ın Youtube kanalından yayınlanmaya devam ediyor. Bir ay boyunca her gün 21.00’de yayınlanacak ve kayıtları önceden Ortaköy ile Kuruçeşme arasında bulunan bir kapalı otoparkta seyircisiz yapılan konser serisinin toplam maliyetinin 30 milyon TL’yi bulduğu iddia ediliyor. Yetkililerden konserlerin maliyetine ilişkin yalanlamalar gelirken 60 ismin katılacağı 10 günlük program için harcanan paranın ne kadar olduğu ise açıklanmıyor.

'DİSLİKE' SAYISI 'LIKE' SAYISINI GEÇTİ

“İstanbul Yeditepe Konserleri”nin ilk gününde sahneye çıkan Ajda Pekkan, İletişim Başkanlığı’nın Youtube kanalından 9 Haziran’da yayınlanan videoda 22 bine yakın görüntüleme alırken, 519 beğeni ve 829 ‘dislike’ aldı.

Gazeteci Timur Soykan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda konseri canlı izleyen kişi sayısını da paylaşarak, “Kuruçeşme’de milyonlarca lira harcanarak yapılan seyircisiz konser kaydı, Cumhurbaşkanlığı Youtube kanalında da seyircisiz. Ajda Pekkan’ı şu an 9 kişi izliyor. Vatandaşa IBAN gönderilen ülkede şarkıcılara milyonlar dağıtıldı ve sonuç 9 kişi….” yazdı.

Konserlerin ikinci gününde ise Sibel Can dinleyicilerle buluştu. 10 bin abone sayısı bulunan İletişim Başkanlığı Youtube hesabında paylaşılan konser 50 bine yakın görüntülemeye ulaştı ve 1,4 bin ‘like’, 618 ‘dislike’ aldı.

Alişan ve Demet Akalın’ın sahnede olduğu üçüncü günde ise 59 bin görüntüleme alan konserde ‘dislike’ sayısı ‘like’ sayısını geçti. Başlamasını yalnızca 111 kişinin beklediği konseri 738 kişi izlerken birinci saatin sonunda izleyici sayısı 365'e düştü. Ardından sahneye Demet Akalın’ın çıktığı konserde izleyici sayısı 866’a yükseldi.

Yalnızca 9 bin görüntüleme alan dördüncü günün konserinde ise sahnede yer alan Funda Arar ve Hakan Peker, 414 ‘like’ 124 ‘dislike’ aldı.

İstanbul Yeditepe Konserleri’ne yaklaşık 60 isim dahil. Açıklanan isimler arasında sırasıyla Ajda Pekkan, Sibel Can, Demet Akalın, Alişan, Funda Arar, Hakan Peker, Işın Karaca, Coşkun Sabah, Ümit Besen, Cengiz Kurtoğlu, Arif Susam, Serdar Ortaç, Sinan Akçıl, Muazzez Ersoy, Zekai Tunca, Özhan Eren, Orhan Hakalmaz, Ceyhun Çelikten, Ebru Yaşar ve Bülent Serttaş yer alıyor.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA YAPILDI

İletişim Başkanlığı, konserler için 30 milyon lira harcandığı iddiaları üzerine web sitesinden bir açıklama yayınlayarak bu rakamın gerçeği yansıtmadığını savundu. İletişim Başkanlığı ayrıca "konserlere ilişkin asılsız iddia, yalan ve çarpıtma ile algı operasyonu yapanlar hakkında hukuki yollara başvurulacağını" bildirdi.

Açıklamada "sektörün çarklarının yeniden dönmesinin sağlandığı ve milletin müzisyenlerle ve kültür-sanat etkinlikleriyle buluşmasına imkan doğduğu" belirtilerek, “Bu süreçten en çok etkilenen sektörlerin başında gelen müzik sektörü de yalnız bırakılmamıştır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Covid-19 ile mücadele tedbirleri nedeniyle evde kalmak zorunda olunan dönemde müzik camiasına destek amacıyla bir dizi konser etkinliği başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir de Twitter hesabından konserlere ilişkin paylaşımlarda bulunarak, "Milletimizin salgın nedeniyle içinde bulunduğu sıkıntılı ortamı bir nebze olsun hafifletmek ve uzun zamandır durgun olan müzik sektörüne destek olmak amacıyla düzenlediği konserleri siyasi malzeme olarak kullanmak samimiyetten uzak bir eylemdir. Emekçileri sadece kirli siyasetlerine alet edebildikleri sürece seven sözüm ona emekçi dostu çevreler bir kez daha gerçek yüzünü göstermiştir. Buradan tekrar ifade etmek isterim ki her sektörün yanında olduğumuz gibi sanat emekçilerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz. Müzik susmayacak" dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın tüm konser organizasyonlarını düzenlediği de bilinen ve İstanbul Yeditepe Konserleri organizasyonunu da üstlenen Poll Production müzik şirketinin kurucusu Polat Yağcı ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “30 milyon iddiası yalandır! Delinin biri kuyuya bir taş atıyor. 40 akıllı çıkaramıyor. Bu kötü niyetli kesimlerin her fırsatta sanat ve sanatçı karşıtı ilan ettiği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sektöre destek vermek için başlattığı bu organizasyonun, sözde sanatsever ve sanatçı bir kesim insan tarafından yalanlarla bezeli cümlelerle eleştiriliyor olması bunun en net göstergelerinden biridir” ifadelerini kullandı.

ETKİNLİKLER İÇİN KAÇ PARA ÖDENDİĞİ AÇIKLANMADI

İletişim Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada konserler için toplam 5 binin üzerinde sanatçı, müzisyen ve çalışanın emek harcadığı ifade edilirken, kime kaç para ödendiği bilgisi verilmedi.

Barış Atay TBMM'ye taşıdı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, İstanbul Yeditepe Konserleri’nin maliyetini TBMM gündemine taşımıştı. “İstanbul Kuruçeşme’de yapılan konser kayıtlarına harcanan 30 milyon TL, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katıdır” diyen Atay’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması için şu soruları yöneltti:

  • Cumhurbaşkanlığı tarafından seyircisiz konserlere 30 milyon TL harcandığı iddiası doğru mudur? Bu organizasyon çerçevesinde harcanan toplam para ne kadardır?
  • Seyircisiz konserde yer alan sanatçılar ve organizasyonu yapan şirketler hangi usulle belirlenmiştir?
  • Kaç sanatçıya hangi organizasyon şirketi üzerinden ne kadar ödeme yapılmıştır?
  • 2020 yılında tiyatrolara ayrılan bütçenin artırılması yönünde bir değerlendirme/çalışma yapılmakta mıdır?
  • Salgın sürecinde sanat/tiyatro alanında çalışan emekçileri koruyucu tedbirler alınacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?
  • Cumhurbaşkanlığı tarafından sınırlı sayıda sanatçıya 30 milyon TL bütçe ayrılması yerine, bu destek tüm tiyatrolara verilmiş olsaydı, kültür-sanat alanına daha büyük katkı sağlar mıydı?

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)